Loše "gorivo" za naš organizam: Ove namirnice izazivaju umor
Foto: Shutterstock

Svaki zalogaj hrane koji unesemo u usta i progutamo, neposredno deluje na naše fizičko zdravlje, a isto tako, a to je naučno potkrepljeno deluje na naše misli i raspoloženje.

Hrana je gorivo visoko, srednje ili nisko kalorično. Naučna istraživanja su dokazala da hrana neposredno deluje na rad mozga, pamćenje, spavanje, potištenost, bol,...

Hrana koja umiruje organizam, ali mu u isto vreme pruža energiju

U ovu grupu ubrajamo voće, dobar deo povrća, mahunarke, orašaste plodove žitarice, mleko, začinsko bilje u umerenim količinama. U ovakvim izvorima hrane imamo sve što je potrebno za normalnu funkciju ljudskog organizma. Belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale.

Stimulativna hrana

To je vrsta hrane koja nas tera na konstantnu aktivnost. Nemir i želju za stalnim promenama. Kada ovakava hrana prevladava postajemo nervozni i puni nemira. Iz jednostavnog razloga što hrana koja u sebi sadrži ovakvu energiju kada je pojedemo sami postajemo ta energija. Kada je unesemo ona stimuliše i dušu i telo. U koliko želimo biti smireni i uravnoteženi, moramo voditi računa o količini ove vrste namirnica.

Ovakvu hranu nalazimo u svim napitcima koji sadrže kofein i tein ( kafa i crni čaj). Sva gazirana pića, čokolada, mlevena paprika i određeni lekovi.

Hrana koja krade energiju

To je hrana koja izaziva tromost, neraspoloženje, truljenje i smrt. Čovek umire i nastupa smrt, kada prethodne dve energije iz njega potpuno nestanu i ostane samo poslednja. Ona zavlada čovekovim umom, osoba postaje lenja, troma, pospana, dolazi faza ravnodušnosti, nema kretanja i inicijative za promenama na bolje.

Ovakva hrana u sebe uvršćuje sve vrste ribe, jaja, luk, pečurke, alkohol, duvan, droga, sva industrijski obrađena hrana, pokvarena hrana. E, sada u periodima velike fizičke aktivnosti, ekstremnih hladnoća, potrebno je jesti meso i male doze alkohola.

Zašto pečurke nisu zdrava namirnica

Pečurke su izvor belančevina koji može da menja meso, al problem je što one ne sadrže hlorofil i ne mogu da koriste sunčevu svetlost za rast. Pa se hrane od mrtvih biljaka, životinja i od izmeta. Kada tako rastu hraneći se statičnom energijom mrtvih organizama, one neposredno prenose tu energiju onome ko ih jede. One se izuzetno brzo kvare i pri tom se stvara otrovan alkaloid ptomaina.

Luk

Luk povećava kiselost želudca, može dovesti do čira ili u koliko ga neko ima može pogoršati njegovo stanje. S obzirom da je kiselost jedan od osnovnih faktora bolesti, unos luka može biti kontraproduktivan po naše zdravlje.

Luk i beli i crni stvaraju toplinu u našem organizmu, samim tim dovode do nemirnijeg stanja našeg uma. Kako god luk isparava i tera suze na oči tako uznemiruje naše emocije i um. Unos luka treba smanjiti na najmanju moguću meru kod svih onih koji pate od napetosti i nervoze.

Jaja

Jaja u sebi sadrže veliku količinu holesterola. Dakle, savet je da svi kardiovaskularni bolesnici maksimalno izbegavaju ovu namirnicu. Ostalima se preporučuje umerena konzumacija ove namirnice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading