Problem koji dovodi i do izbegavanja socijalizacije: Ovo su najčešći uzroci učestalog mokrenja
Foto: Freepik

Najčešći uzroci učestalog mokrenja kod žena su upale bešike ili prekomerno aktivna bešika. Kod muškaraca uz to i problemi sa prostatom ili polne upale, objasnio je dr. med. I specijalista urologije Neven Kapun.

Osim upale bešike i prekomerno aktivne bešike, kod žena razlog učestalog mokrenja može biti i trudnoća, gde je naročito u prvim nedeljama trudnoće normalno da žena učestalije mora da ide u toalet jer maternica počinje da pritiska bešiku.

Razlozi čestog uriniranja

Korišćenje diuretika – diuretici su poznati lekovi koji povećavaju uriniranje, ali postoje i oni prirodni, poput zelenog čaja, soka od brusnice, paradajza, krastavca, šargarepe i maslačka. Ova vrsta lekova i namirnica koristi se najčešće kod smanjivanja visokog pritiska, kao i kod lečenja bubrega.

Anksioznost – anksioznost može dovesti do pojačanog nagona za mokrenjem, a ako sami primetite da u određenim situacijama, poput stresnih ili društvenih, dolazi do nagona za mokrenjem, tada možete zaključiti da se radi o anksioznosti.

Moždani udar ili drugi neurološki problemi – neurološki problemi mogu dovesti do oštećenja nerava koji mogu dovesti do problema s funkcioniranjem bešike.

Bubrežne infekcije – manifestuju se učestalim mokrenjem malih količina urina i osećajem peckanja, ponekad i bola prilikom mokrenja, mučninom ili povraćanjem.

Rak bešike – kod raka bešike, pod mikroskopom su uočljive crvene krvne ćelije u urinu, dok kasnije dolazi do bola i pečenja tokom mokrenja, kao i neizdržive potrebu za mokrenjem.

Ali, ako ne osetite druge tegobe, poput temperature, osećaja peckanja ili bežanja urina, znači da prekomerno unosite tekućinu u svoj organizam, a svoju bešiku možete i istrenirati – odnosno zadržavati duže urin kako bi se bešika navikla na manje mokrenja.

Ako uz učestalo mokrenje imate neki od ovih simptoma: peckanje, temperaturu, bežanje urina, krv u mokraći, bol, iscedak ili teže praznite bešiku – potrebna je terapija, ali vrlo verovatno uz pregled i dijagnostičku obradu – naglasio je specijalista urologije Kapun.

Zbog učestalog mokrenja neki izbegavaju socijalizaciju

Navodi da zbog učestalog mokrenja, pacijenti počnu da izbegavaju socijalne situacije, a neretko zbog povlačenja u sebe nastanu problemi u domaćinstvu ili na poslu.

Putovanja, odlazak u bioskop, na predstave ili koncerte, pa i sam odlazak u grad ili bavljenje sportom mogu biti prava noćna mora. Vrlo često te osobe poznaju svaki toalet u gradu. Kad je mokrenje vrlo učestalo izbegavaju svaku vrstu socijalizacije – objasnio je urolog.

Problem učestalog mokrenja može se smanjiti promenom životnih navika, dok ako smatrate da je razlog učestalog mokrenja upala, možete probati da je lečite prirodnim namirnicama.

U slučaju lakših znakova upale neki čajevi (uvin čaj), brusnica, propolis, ali i neki drugi dodaci ishrani mogu pomoći telu da prevlada upalu. Čajevi od koprive ili vrbovice mogu muškarcima da ublaže učestalo mokrenje uzrokovano manjim tegobama sa prostatom – napomenuo je lekar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading