ZDRAVA ZAPRŠKA, BEZ BRAŠNA Ova lekovita namirnica će vam zgusnuti jelo za sekund
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Kada su želele zgusnuti supu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela “na kašiku”, koje su prepune belančevina.

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.

Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija te otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.

Crveno sočivo nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Što trebate uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade sočivo će “popiti” dobar deo tečnosti u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva mi treba za zgušnjavanje jela?

Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading