žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Postoje različiti razlozi za gubitak kose: genetika, hormonska neravnoteža, gljivična stanja kože glave, stres, autoimune bolesti i nedostaci u ishrani. Međutim, na našu sreću postoje neke stvari koje možemo učiniti da se kosa obnovi i ponovo izraste.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži masnu kiselinu, zvane laurinska kiselina, koje prodiru u unutrašnjost kose i smanjuju gubitak proteina iz kose. Kokosovo ulje se može koristiti pre ili posle pranja kose, u zavisnosti od tipa kose. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude masna, možete da uradite tretman nekoliko sati pre nego što je operete.

Umasirajte kokosovo ulje u kožu glave i svu kosu. Ako vam je kosa suva, možete koristiti i  tretman koji se ostavlja prekjo noći, tako što ćete naneti ulje i zaviti glavu, pa tako prespavati.  Jedna studija je takođe otkrila da kokosovo ulje naneto na kožu glave pomaže u obogaćivanju mikrobioma vlasišta, čineći kožu glave i folikule kose zdravijima.

Riblje ulje

Konzumiranje omega masnih kiselina može vam pomoći da poboljšate kvalitet vlasi, jer su sadrži hranljive materije i proteine. Uzimanje omega dodatka, zajedno sa antioksidansima, pomaže u poboljšanju gustine kose. Takođe smanjuje gubitak kose.

Omega masne kiseline pomažu vašim ćelijama da rade ispravno i može poboljšati imunitet, što dovodi do boljeg opšteg zdravlja.

Trebalo bi da se pridržavate preporučene doze proizvođača i da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što uvedete nove suplemente u svoju ishranu.

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina ljudi koriste za podsticanje rasta kose i smanjenje gubitka kose. Utvrđeno je da ulje ruzmarina stimuliše rast nove kose i čak da se može koristiti za lečenje androgene alopecije.

Pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina u arganovo ulje ili ulje jojobe, i umasirajte u kosu i kožu glave i držite 10 minuta pa isperite. Ovo možete učiniti nekoliko puta nedeljno.

Takođe možete svakodnevno dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina u šampon i balzam. Međutim, ne bi trebalo da koristite eterična ulja direktno na koži, nego ga je preporiučljivo mešati sa šamponom ili uljimakao što je maslinovo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading