Želite zdravu kosu? Ključna stvar je da poštujete pravilo 60/180
Foto: Shutterstock

Da li treba prati kosu svaki dan ili bolje da to radimo ređe? Posušiti je fenom ili pustiti da se posuši na vazduhu? Prilikom pranja kose možemo pogrešiti u mnogo stvari, ali postoji jedna stvar kojoj svakako pridajemo premalo pažnje: vreme delovanja šampona.

Dugo smo mislili da je dovoljno šampon kratko umasirati u kosu, ponovno ga isprati i potom pustiti regenerator da deluje jako dugo. Zapravo, šamponu je potrebno neko vreme pre nego što njegovi sastojci doista razviju svoj optimalni učinak. To se naočito odnosi na obnavljajuće i hidratantne šampone za vrlo suvu kosu.

Pravilo 60/180: Evo koliko dugo treba ostaviti šampon na kosi

Zvisno od stanja kose, šampon bi trebalo ostaviti da deluje između jednog i tri minuta, odnosno između 60 i 180 sekundi, otkriva frizer Gabrijel Lano. „Što je kosa duža i oštećenija, šampon mora duže da deluje“, objašnjava stručnjak.

Upravo tako funkcioniše ovo pravilo 60/180: ako imate farbanu, jako dugu kosu koju svakodnevno sređujete proizvodima za oblikovanje, svakako ostavite šampon tri minuta kako bi kosa bila zaista očišćena i kako bi se upile hranjive materije iz šampona. Ali ako imate kraću kosu, koju ne izlažete tolikom stresu u vidu toplote, laka za kosu i slično, dovoljno je šampon ostaviti oko 60 sekundi.

Ispravno nanošenje: Ovako šampon deluje optimalno

Pravilno nanošenje šampona takođe je važno: uvek bi trebalo početi na temenu, a zatim ga polako i pažljivo provlačiti kroz ostatak kose do vrhova. Tako uklanjate sve ostatke proizvoda za oblikovanje i slično i dajete kosi potrebnu negu.

Još jedan savet profesionalca za kosu Gabrijela Lana je masaža tokom vremena izlaganja. Podstaknemo li vlasište masiranjem, koža i kosa mogu bolje upiti proizvod za negu – što na kraju poboljšava rezultat nakon pranja kose. Vaša kosa je optimalno čista, duže ostaje sveža, zdrava i jaka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading