NE BOLI, ALI LOMI Osteoporoza najviše pogađa populaciju stariju od 65 godina
Foto: Shutterstock

Osteoporoza je metabolička bolest kod koje dolazi do demineralizacije kostiju, odnosno smanjenja koštane mase zbog gubitka kalcijuma. Kao posledica toga smanjuje se koštana čvrstina i elastičnost, što povećava mogućnost preloma, piše Master Physical.

KRITIČNE ZONE

Najčešća mesta preloma su glava butne kosti, karlica i kičmeni pršljenovi. U zavisnosti od stepena osteoporoze prelomi ne moraju da se dešavaju samo prilikom pada, već se mogu javiti takozvani stres prelomi jer su kosti krte i ne mogu podneti težinu tela.

Kosti su živi organ, razgrađuju se i izgrađuju. Da bi ostale čvrste i elastične, veoma je važna ravnoteža između mineralizacije i razgradnje. Ukoliko se ta ravnoteža poremeti i prevagne proces razgradnje, dolazi do problema u organizmu i do nastanka osteoporoze koja se uglavnom javlja posle 65. godine.

NE BOLI, ALI LOMI Osteoporoza najviše pogađa populaciju stariju od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

UGROŽENE GRUPE

Najčešće su pogođene žene u periodu postmenopauze zbog smanjenog lučenja ženskog polnog hormona estrogena koji, kako smo prethodno naveli, utiče na mineralizaciju kosti. Jedan od uzroka nastanka osteoporoze je i nedovoljan unos ili nemogućnost iskorišćavanja kalcijuma iz hrane, nedostatak vitamina D (smanjeni boravak na suncu), način života, pušenje, konzumacija alkohola, smanjena fizička aktivnost, određene bolesti (dijabetes, problem štitaste žlezde, hronični problemi sa crevima, reumatoidni artritis), dugotrajno uzimanje određenih lekova.

NE BOLI, ALI LOMI Osteoporoza najviše pogađa populaciju stariju od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Simptomi su neprimetni često sve do pojave prvog preloma. Dijagnostikovanje je jednostavno, brzo i precizno. Podrazumeva merenje koštane gustine na specijalnom aparatu. Ono se vrši na kičmenom stubu i kuku kao najpouzdanijim mestima za procenu čvrstine kostiju. U zavisnosti od procene lekara, potrebno je uraditi rendgensko snimanje, laboratorijske analize koncentracije kalcijuma u krvi i urinu i specifičnih markera koji su pokazatelji metaboličke aktivnosti koštanog tkiva.

NE BOLI, ALI LOMI Osteoporoza najviše pogađa populaciju stariju od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

KAKO SE LEČI

Postoji široka paleta lekova za lečenje osteoporoze. Međutim, pored lekova potrebno je pridržavati se svega onoga što smo naveli u prevenciji. Preporuka je uključivanje pacijenta u fizikalni tretman u kombinaciji sa kineziterapijom kojom će se pored povećanja mišićne snage poboljšati koordinacija, balans, ravnoteža, čime bi se predupredili padovi i prelomi koji su česti kod starije populacije. Cilj lečenja osteoporoze su: prevencija preloma, održavanje i povećanje koštane mase, sprečavanje deformiteta kostiju, otklanjanje ili smanjenje bola, unapređenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti.

1. Povećajte unos kalcijuma 1.000-1.500 mg (mlečni proizvodi, zeleno povrće, semenke, orašasto voće, riba).

2. Unosite više vitamina (dve do tri kapi uljanog rastvora koji se kupuje u apoteci).

3. Bavite se fizičkom aktivnošću (tako kosti izlažete većem mehaničkom opterećenju i silama koje su veoma važne za aktiviranje i nastanak koštanih ćelija koje utiču na izgradnju i čvrstinu kostiju).

4. Prestanite da pušite i da pijete alkohol i kafu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading