Mnogi veruju u njih, a daleko su od istine: Pet zabluda o dojenju
Foto: Freepik

Ginekolog dr. Gandhali Deorukhkar objašnjava gde grešimo u stavovima o dojenju.

1. Dojenje je pouzdana kontracepcija

Čak i ako isključivo dojite, ovulacija se događa i već tri meseca nakon porođaja svaka žena može ponovo da zatrudni. Trebalo bi to da znate i da se posavetujete sa svojim ginekologom o najboljoj kontracepciji.

2. Ne bi trebalo dojiti ako mama ima zapušene mlečne žlezde

Najbolji način lečenja zapušenih mlečnih kanala i zastoja mleka je što češće dojenje ili izmazanje, kako biste spriječili infekciju. Pre dojenja na dojku stavite toplu oblogu, a ako do infekcije, ipak dođe, obratite se lekaru.

3. Od dojenja se grudi nepovratno "opuste"

Grudi kod žena tokom trudnoće dobiju duplo na volumenu i bez obzira da li dojite bebu ili ne, njihova će veličina u trudnoći opterećivati ligamente koji ih "pridržavaju".

Svaki pritisak na njih uzrokuje dodatno opuštanje. Ipak, na to kako će grudi izgledati i da li će se i kad opustiti, najveći uticaj imaju godine, BMI (indeks telesne težine), kao i veličina grudi pre trudnoće.

4. Majka dok doji treba da jede samo laku i blagu hranu

Do trenutka kada se hrana koju jedete probavi i iskoristi za spravljanje mleka, potencijalno loši elementi iz nje su se već razgradili i neće uticati na bebu. Nije potrebno da menjate navike u ishrani, ali je vrlo važno da tokom dojenja unosite velike količine tečnosti u organizam.

5. Pivo podstiče stvaranje mleka

Za ovo nema nikakvih dokaza, a alkohol može da smanji nivo prolaktina, hormona koji pomaže da telo proizvede dovoljno mleka.Konzumiranje alkohola se ne preporučuje majkama koje doje, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading