Pokušavate da smršate, ali vam ne ide? Ovo je razlog
Istraživanje je sprovedeno na 1.070 ljudi za koje su autori studije svaki dan birali što će jesti za doručak, dok su ručak i večeru sami birali. Oni su nosili uređaje koji prate nivo glukoze u krvi, a svi su za doručak jeli mafine koji su sadržali jednak broj kalorija, ali su varirali u nivou ugljenih hidrata, proteina, masti i vlakana.
Svakodnevno su beležili i šta su sve konzumirali, kao i kada su osećali glad. Pokazalo se da su oni kojima je šećer u krvi naglo padao u proseku bili za devet posto gladniji od drugih, pa bi u danu pojeli prosečno 312 kalorija više, što ukupno nakon godinu dana odgovara čak desetak kilograma viška.
- Pokazali smo da nagli pad šećera utiče na osećaj gladi i unos kalorija više nego prosečan nivo šećera u krvi - rekla je dr Sarah Beri i napomenula je i da kad su dijeta ili post u pitanju, tek treba da istraže kako naš metabolizam funkciše.
Otkriće da pad šećera ima tako veliki uticaj na glad i apetit može ljudima pomoći da lakše prate i kontrolišu svoju telesnu težinu i da dugoročno poboljšaju svoje zdravlje i način ishrane.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)