Ako uradite ovo zimnica vam se neće pokvariti: Ovo je pravilan način za sterilizaciju tegli i poklopaca
Foto: Shutterstock

Pripremimo voće i povrće za dugotrajno skladištenje kako bismo mogli uživati u letnjem voću i povrću u našim omiljenim receptima.

Neophodno je znati kako sterilisati tegle i poklopce za konzerviranje kako bismo bili sigurni da ćemo pronaći ukusnu, neiskvarenu hranu kada otvorimo tegle.

Šta vam je potrebno za sterilizaciju tegli?

  • Staklene tegle bez poklopaca i prstenova.
  • Posuda za ključalu vodu.
  • Hvataljka.

Operite tegle čistom vodom sa deterdžentom. Čiste tegle stavite u lonac, sa otvorom na gore, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Zagrejte vodu do ključanja. Uključite tajmer kada voda počne da ključa. Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minut za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada se sterilišu, osušite ih jednu pojednu.

Za sterilizaciju tegli u pećnici, stavite ih u rernu na oko 100 stepeni Celzijusa, dvadeset minuta. Da biste sterilizovali tegle u mikrotalasnoj pećnici, navlažite tegle i uključite mikrotalasnu na visoku temperaturu jedan minut.

Sterilizacija poklopaca

Naravno, nije dovoljno očistiti tegle. Svaki deo tegle za konzerviranje koji dođe u kontakt sa hranom mora biti bez zagađivača, a to uključuje poklopce za konzerviranje i zavrtnje. Nikada ne kuvajte poklopce zajedno sa praznim teglama jer ih možete iskriviti i ispucati, što će sprečiti pravilno zatvaranje i ostaviti vam zagađenu hranu.

Možete koristiti istu toplu vodu koju ste koristili za sterilizaciju tegli kako biste poklopce i prstenove očistili od klica. Pustite da se voda ohladi, a zatim pomoću klešta dodajte prstenove i poklopce u vodu. Pratite iste vremenske smernice kao i kod tegli, sa potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutom za svakih dodatnih 300 metara nadmorske. Po isteku vremena, kleštima uklonite poklopce i prstenove iz vode koja ključa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading