NE RADE KAKO TREBA Amerika traži zamenu za F-35
Printscreen

Reč je o avionu F-35. Letelica koja je trebala je da reši probleme zastarele flote

postala je i sama problem. Zbog toga u Pentagonu razmišljaju da naruče novi tip aviona koji će naslediti F-35. Mogu se čuti čak i predlozi o novim porudžbinama F-16, čiji poslednji primerak su američke vazdušne snage primile 2001. godine. Ta ideja je ipak odbačena jer F-16 više nema prostora za ugradnju nove opreme. Ta letelica je stigla do kraja razvoja.

Sa cenom od 100 miliona dolara, F-35 je preskup avion čak i za američke standarde. Iako je trebalo da bude laki lovac, letelica sada teži 25 tona. Problemi postoje i sa elektronikom koja je teška za održavanje i nepouzdana.

 – Taj avion je naša najbolja mašina. To je „ferari” a sa njim ne idete na posao.  Vozite ga samo nedeljom. U tom smislu, F-35 je previše skup i poseban da bi ga koristili svakog dana, objasnio je svojevremeno  general američkog ratnog vazduhoplovstva Čarls Braun.

Kada je program razvoja F-35 pokrenut 1990. godine, planirana je nabavka do 1800 aviona  koji su trebali da zamene letelice tipa F-16 i A-10, u sastavu ratnog vazduhoplovstva, mornarivce i marinaca. Upravo zbog toga je i nastao problem. Vazduhoplovstvo, mornarica i marinci imaju potpuno različite porebe a, „Lokid” je probao da na sve odgovori jednim avionom. Model za vazduhoplovstvo ima mala krila, mornarička verzija zbog poletanja uz pomoć katapulta sa nosača aviona, ima velika krila a letelica za marince može da poleće i sleće vertikalno.

Američko ratno vazduhoplovstvo danas koristi samo 250 aviona tipa F-35. Nezvanično je najavljena obustava daljih porudžbina. Isto se dogodilo i sa F-22 čija proizvodnja je prestala posle samo 195 letelica tog tipa. Računica je jednostavna. Bolje da više milijardi dolara koje bi bile potrošene na nabavku F-35, budu iskorišten e za neki novi i uspešniji avion.

Akos se to dogodi, to će biti ozbiljan gubitak za „Lokid” koja proizvodi F-35.  Ta kompanija je jedan od vodećih saradnika američkog ministarstva odbrane. U svetu aviacije poznata je po velikom skandalu sa avionom tipa F-104 „starfajter”. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, taj avion je imao više stotina nesreća, zbog čega je u Americi i Kanadi nazvan „leteći mrtvački sanduk”. Najviše nesreća je zabeleženo u Nemačkoj koja je F-104 uvela u upotrebu iako je znala za probleme vezane za tu letelicu. Kasnije se ispostavilo da je „Lokid” „uticao” na nadležne za izbor i nabavku novog NATO lovca koji je postao upravo problematični „starfajter”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading