Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom napada na Krim pogodila dva velika ruska desantna broda, centar za komunikaciju i drugu infrastrukturu koju koristi ruska mornarica u Crnom moru, dok Moskva tvrdi da je napad odbijen.

"Odbrambene snage Ukrajine uspešno su pogodile velike desantne brodove 'Azov' i 'Jamal', centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote na Krimu“, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je da je samo u poslednjih nedelju dana u napadima ruska vojska upotrebila 700 bombi i 190 projektila.

Rusija je pokrenula veliki raketne i napade dronovima širom Ukrajine, gađajući ključnu infrastrukturu, zbog čega su mnogi gradovi delimično ostali bez struje i grejanja.

Veći broj energetskih objekata na zapadu Ukrajine oštećen je tokom ruskih napada prethodnih dana kada je oštećena i najveća hidroelektrana u Ukrajini – Dnjepar. U jučerašnjem napadu uništena je i termoelektrana u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, zbog čega se Ukrajina suočava sa izazovnom energetskom situacijom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Kremlj: Bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio danas da ne može da komentariše istragu oružanog napada u moskovskom "Krokus siti holu" niti tretman uhapšenih napadača te da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati sa šefovima sektora bezbednosti.

"Sastanku će prisustvovati šefovi bezbednosnog i socijalnog sektora, kao i zvaničnici Moskve i Moskovske oblasti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

U Kijevu u ruskom raketnom udaru oštećena zgrada Akademije primenjenih umetnosti

Usled ruskih raketnih udara na Kijev, uništen je deo zgrade Akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna, saopštilo je Ministarstvo kulture i informacione politike, prenosi Ukrinform.

"Tokom jutrošnjeg granatiranja Kijeva, usled pada fragmenata rakete koju je lansirala Ruska Federacija, uništen je centralni deo zgrade u Kijevskoj državnoj akademiji dekorativnih i primenjenih umetnosti i dizajna Mihail Bojčuk. Konkretno, potpuno su uništeni sportska hala, kongresna sala i izložbeni centar. Takođe, prostori odeljenja i auditorijum ustanove pretrpeli su značajna oštećenja", navodi se u saopštenju.

Ruske snage poboljšale položaje na avdejevskom pravcu

Ruske snage poboljšale su položaje na avdejevskom pravcu nakon uspešnih dejstava grupe „Centar“ i odbile deset kontranapada ukrajinskih jurišnih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, piše Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinske snage tokom proteklog dana na avdejevskom pravcu izgubile oko 120 vojnika.

Ukrajinska vojska promenila taktiku

Ukrajinska vojska je promenila taktiku na hersonskom pravcu, fokusirajući se na granatiranje civilne infrastrukture, izjavio je za Sputnjik gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

„Sada se neprijatelj fokusira na granatiranje civilne infrastrukture. Oni koriste artiljeriju, uključujući kasetnu municiju i minobacače, ali dobacuju samo do obale“, rekao je Saldo.

Zelenski o napadu na Kijev: Potrebno nam je više sistema PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišu ruski napad na Kijev, ponovio je da Ukrajini potrebno više PVO sistema.

"Ne umaramo se da ponavljamo da je Ukrajini potrebno više sistema PVO", naveo je Zelenski.

Zelenski je naveo da je pet osoba povređeno, te da su oštećene kuće, kao i da se raščišćavanje ruševina nastavlja.

Kuleba: Ukrajini hitno treba više opreme za PVO, posebno Patriot

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, posle ruskog raketnog napada na Kijev jutros, pozvao je da se Ukrajini obezbedi dodatna oprema za PVO.

"Deca u Kijevu trče u zaklon u 10.30 kada protivvazdušna odbrana obara smrtonosne ruske balističke rakete iznad prestonice. Nema zločina koje ruski ološ ne bi počinio, uključujući pokušaj da se balističkom raketom pogodi srce višemilionskog grada", naveo je Kuleba na platformi X.

 

Sikorski: Razgovaraću sa Stoltenbergom o incidentu sa ruskim projektilom

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da će sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarati o jučerašnjem incidentu kada je ruski balistički projektil uleteo oko dva kilometra u vazdušni prostor Poljske.

Sikorski je rekao da će tražiti objašnjenje i od ruskog ambasadora u Poljskoj, ali da će verovatno, kako je rekao, "dobiti neku demagogiju", prenosi poljska agencija PAP.

Nastradalo dete

Kijevski vojni štab saopštio je da je među poginulima u novom napadu i jedno dete. 

Kličko: Poginulo pet osoba

U ruskom raketnom napadu na Kijev poginulo je pet osoba izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je naveo da je u Pečerskom okrugu od fragmenata rakete uništena  nestambena trospratna zgrada i da su hitne službe na licu mesta, prenosi Interfaks Ukranjina. 

Gradska uprava je saopštila da su oštećeni objekti u Pečerskom okrugu.

"Prema preliminarnim informacijama, u raketnom napadu na Kijev, ima oštećenih objekata u Pečerskom okrugu. Oštećen je stambeni objekat. Operativne službe su na licu mesta", navedeno je u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Povređene dve žene i tinejdžerka

Nedugo zatim vojna administracija Kijeva objavila je da su krhotine ruskog projektila pale na gradski okrug Pečersk, pri čemu je oštećena stambena trospratnica.

 

 

Ruski raketni napad na Kijev, povređena 1 osoba

U ruskom raketnom napadu na Kijev povređena je jedna žena, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. On je naveo da je u Pečerskom okrugu od fragmenata rakete uništena nestambena trospratna zgrada i da su hitne službe na licu mesta, prenosi Interfaks Ukranjina. Gradska uprava je saopštila da su oštećeni objekti u Pečerskom okrugu.

Napad na Kijev

Tanjug/Ap

 

 

RUSKA VOJSKA UDARILA NA KIJEV HIPERSONIČNIM PROJEKTILIMA Dim kulja, pogođena stambena zgrada, eksplozija kod aerodroma (FOTO/VIDEO)

Snimak ruskog napada na Odesu

 

 

Ukrajinske trupe napale Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su u ponedeljak osam NATO granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, izvestila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, pišu RIA novosti. 

„Posle 00:00 (poklapa se sa moskovskim vremenom – prim. aut.) zabeleženo je granatiranje sa strane ukrajinske federalne jedinice (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 02.20 – naselje Galicinovka – grad Donjeck ( Kirovski okrug ): ispaljene su tri granate kalibra 155 mm; 04.00 - naselje Karlovka - grad Donjeck ( Kujbiševski okrug ): ispaljene su dve granate kalibra 155 milimetara; 07.00 - naselje Kurakhovka - grad Donjeck ( Petrovski okrug ): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara“, navodi predstavništvo na Telegram kanalu.

Ruske snage pokušavaju da zauzmu Časov Jar

Ruske snage pokušavaju da napreduju u pravcu Časovog jara u Donjeckoj oblasti.

Rusi su pokrenuli ofanzivnu operaciju u pravcu Bahmuta u novembru 2023. Sa ciljem da se vrati teritorija koju su Ukrajinci oslobodili tokom letnje kontraofanzive i zauzme Časovoj Jar.

Zelenski: Dan Službe bezbednosti Ukrajine

 

 

Ruski napad na Odesu preko Crnog mora

Rusija je dronovima i projektilima iz pravca Crnog mora dejstvovala tokom noći na ukrajinsku luku Odesu, javljaju ukrajinski mediji.

Veći deo grada ostao je bez napajanja struje, a za otklanjanje štete na elektroenergetskoj mreži biće potrebno nekoliko dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading