ISPLIVAO PRAVI PLAN SAD U UKRAJINI?! Obelodanjen "tajni dokument - Opšta strategija zemlje"
Foto: Shutterstock

"Poverljiva verzija dokumenta 'Opšta strategija zemlje' je tri puta obimnija (nego verzija, koju je objavio Stejt department, koja je zvanično dostupna) i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka, pomoći školama u učenju engleskog jezika do toga da ukrajinska vojska preuzme protokole Alijanse", ističe se u članku.

U materijalu se navodi da format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata treba da "odražavaju terminologiju NATO".

Pored toga, Politiko naglašava da iz dokumenta proizlazi da SAD pomažu Ukrajini da stvori mogućnosti za procesuiranje navodnih ratnih zločina u okviru ukrajinskog pravnog sistema.

Vašington bi želeo da u Ukrajini bude izabrano više od 2.000 novih sudija i da se reši više od 9.000 zaostalih nerazmotrenih slučajeva o protvizakonitim sudskim radnjama.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da će Ukrajina biti pozvana u Alijansu nakon jednoglasne odluke svih članica i uz ispunjenje svih uslova.

Istovremeno, nije precizirao nikakve rokove tog mogućeg pozivanja, ali je istakao da procedura pridruženja ne predviđa vremenski okvir, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading