NAJVEĆI RUSKI NAPAD DRONOVIMA NA KIJEV OD POČETKA RATA, Eksplozije u Žitomirskoj i Sumskoj oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

 Borbe se vode na istoku zemlje, ali se napadi dešavaju i na teritoriji Rusije.

Ukrajinski zvaničnici poručuju da je vojska spremna za kontraofanzivu. 

"Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga", rekao je jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji Aleksij Danilov. Početak kontraofanzive nagovestio je i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa "taurus" dometa 500 kilometara, javila je novinska agencija DPA pozivajući se na neimenovanog predstavnika nemačkog ministarstva odbrane.

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nuklearnog oružja, vodi ka opasnoj eskalaciji, upozorava Brisel.

Napad dva drona oštetio je upravnu zgradu naftovoda u ruskoj Pskovskoj oblasti, saopštio je na Telegramu lokalni zvaničnik Mihail Vedernikov i istakao da nije bilo žrtava. 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Ponovo lansiran Storm Shadow

22:57 - Vazdušna odbrana radi iznad Mariupolja i Berdjanska

Izveštava se da su lansirane britanske rakete Storm Shadow.

Veliki problem sa F-16

22:34 - Džon Venabl, bivši pilot američkog vazduһoplovstva i viši saradnik za odbrambenu politiku u istraživačkom centru "Heritage Foundation" sa sedištem u Vašingtonu, koji je upravljao avionom F-16, rekao je autorima članka da je glavni problem sa avionima ove konfiguracije sposobnost da otkrivanja ciljeva na velikoj udaljenosti.

Ako lovci F-16 pokušaju da napadnu ruske linije, sistemi PVO će raditi pre nego što se avioni približe cilju. 

- Sve što možete da uradite je da zaronite ka zemlji i nadate se da će brdo biti između vas i sistema za navođenje projektila. Bez takvog pokrića šanse za preživljavanje su male - rekao je Venabl.

Sumorne prognoze za ukrajinsku kontraofanzivu

21:23 - Ranije se spekulisalo da su ukrajinski lovci-bombarderi Su-24M modifikovani da nose rakete "storm šedou" u Poljskoj, počev od novembra 2022. To je bilo šest meseci pre nego što je Velika Britanija zvanično objavila da će preslati ove rakete Kijevu.

Međutim, prema rečima penzionisanog zamenika komandanta Narodne milicije DNR Eduarda Basurina, letelica sa repnim brojem 60 nije napustila zemlju radi nadogradnje za lansiranje projektila "storm šedou". To znači da je britansko vojno osoblje nadogradilo avion u Ukrajini.

Posledice noćnih dolazaka „Šahida“ u Kijev

20:11 - Prema Zelenskom, ovo je bio jedan od najvećix napada Šahida – 54 drona u isto vreme.

 

 

Moskva o izjavi senatora Grejema: Velika sramota za zemlju što ima takvog političara

19:12 - Velika sramota za zemlju što ima takvog senatora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu američkog senatora Lindzi Grejema da je "smrt Rusa" "najuspešnije trošenje američkog novca" u sklopu pomoći Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

-Teško je zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore, kazao je Peskov.

Kako izgleda Kijev dan nakon napada

18:48 - Ruske snage izvršile su vazdušni napad na prestonicu Ukrajine. Kako Kijev izgleda dan nakon udara dronova pogledajte u galeriji.

Lavrov osudio planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16

18:09 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov osudio je danas planove zapadnih zemalja da pošalju Ukrajini borbene avione F-16 kao neprihvatljivu eskalaciju.

"Svakako, ovo je neprihvatljiva eskalacija. Nadam se da ima razumnih ljudi na Zapadu koji to razumeju", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Gladkov: Među diverzantima Poljaci i Amerikanci

17:34 - U sastavu diverzantske grupe koja je upala u Belgorodsku oblast Rusije 22. maja nalazili su se Poljaci i Amerikanci, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu nakon što je posetio hospitalizovane stanovnike Grajvoronskog i Šebekinskog okruga koji su u tom napadu ranjeni.

Austrija finansijski pomaže Ukrajini u deminiranju teritorije

16:53- Ausrijska vlada je, nakon debate u parlamentu, najavila finansiranje opreme za deminiranje u Ukrajini u vrednosti od dva miliona evra, preneo je ukrajinski portal prm.ua pozivajući se na austrijski O24.

Napominje se da je kancelar Karl Nehamer najavio da će Austrija dodeliti dva miliona evra Međunarodnom povereničkom fondu (ITF).

Poginulo 11 ukrajinskih vojnika

16:36-  Oružane snage Rusije uništile su haubicu D-30 i samohodni artiljerijski uređaj „gvozdika“ u hersonskom pravcu, poginulo je 11 ukrajinskih vojnika, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

"BIĆE KAO DA SU PREŠLI SA LADE NA HONDU AKORD" F-16 Ukrajini neće dati očekivanu superiornost u vazduhu, eksperti objasnili razloge

15:38

Avioni tipa F-16 koje koje ukrajinska vojska najavljuje kao potencijalne promene u svom sukobu sa Rusijom biće ili ograničeni na odbranu ili raspoređeni u veoma rizične operacije, kažu eksperti, koji su upravljali avionima u borbi.

Celu vest pročitahte OVDE.

Ruska vojska presrela tri krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila „hajmars“

14:53 - Ruske snage su u pravcu Donjecka likvidirale skoro 340 ukrajinskih vojnika.

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog limana likvidirale skoro 65 neprijateljskih vojnika i samohodni top „akacija“, uništile su i skladište municije u regionu Georgijevke i Kramatorska u DNR, uključujući ukrajinske grupe „Liman“

 Ruska PVO u toku prethodnog dana presrela su 3 krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“.

Napad na Avdijevku

14:30- Uništenje položaja Oružanih snaga Ukrajine usmerava helikopter.

 

 

Direktor Rosenergoatoma: Sprečićemo bilo kakvu ukrajinsku diverziju

14:12 - Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ruska vojska dovoljno su profesionalni da spreče bilo kakvu ukrajinsku diverziju, izjavio je Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom.

Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana u Zaporožju trenutno radi normalno, a nivo radijacije je normalan.

Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta uvođenje sankcija Iranu na period od 50 godina

13:50 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od ukrajinskog parlamenta da odobri 50-godišnje sankcije Iranu zbog njihove uloge u snabdevanju Rusije bespilotnim letelicama i vojnom opremom za rat.

To bi uključivalo potpunu zabranu trgovine sa Iranom, investicija i prenosa tehnologija, prenosi Kijev Independent.

Zelenski se, kako je rekao, na taj korak odlučio, posle masovnog ruskog napada na Kijev, bespilotnim letelicama iranske proizvodnje "šahed". 

Lavrov: SAD su počele realnije da gledaju na ukrajinski sukob

13:15 - 

 

Bivši savetnik Pentagona: Artjomovsk je bio najveća zamka u istoriji ratovanja

12:56 - Artjomovsk je postao najveća zamka u istoriji ratovanja u kojoj je Vladimir Putin sahranio ukrajinsku vojsku, izjavio je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

 

 

 

Poginulo 11 ukrajinskih vojnika

12:25 - Oružane snage Rusije uništile su haubicu D-30 i samohodni artiljerijski uređaj „gvozdika“ u hersonskom pravcu, a poginulo je 11 ukrajinskih vojnika, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Ruski borci uništili NATO oklopni transporter M113 Oružanih snaga Ukrajine

11:52

 

Eksplozije u Žitomirskoj i Sumskoj oblasti

11:20 - Ukrajinski mediji su preneli da su se eksplozije čule u brojnim regionima, uključujući Žitomirsku i Sumsku oblast, kao i da je u većem delu Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena vazdušna uzbuna.

Nastavljene borbe kod Artjomovska 

10:58

 

Borbe kod Donjecka

10:30

 

Kličko najavio uništenje skladišta u Kijevu posle serije eksplozija

09:54 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je uništenje skladišta u okrugu Golosejevski kao posledica požara posle serije eksplozija u gradu.

- U Golosejevskom okrugu lokalizovan je požar na površini od 700 kvadratnih metara. Uništavanje građevinskih konstrukcija je na ukupnoj površini od 1.000 kvadratnih metara... Krov trospratnog magacinskog objekta je gori - napisao je Kličko na svom telegram kanalu.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

09:20 - Ruske trupe nastavljaju ograničene napade severoistočno od Кupjanska i južno od Кremenne.

 

 

Zaustavljen pokušaj proboja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnodonjecka

08:57 -  Ruska grupa trupa „Vostok“ zaustavila je pokušaj napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka, uništene su dve minobacačke posade, jedna protivtenkovska posada, ljudstvo, kao i uporišta u rejonima Novopolja i Novoselke - rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres centra grupe.

- Uporišta u oblasti Novopolja i Novoselke takođe su pogođena artiljerijskom vatrom - rekao je Gordejev.

Najveći ruski napad dronovima na Kijev od početka rata

08:19 - Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je ruska vojska protekle noći izvela do sada najveći napad dronovima na Kijev, dok se ukrajinska prestonica pripremala da danas proslavi 1.541 godinu od osnivanja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je potvrdio da je u noćašnjim ruskim napadima poginuo 41-godišnji muškarac, a kijevska vojna uprava saopštila je da su najmanje dve osobe ranjene. 

 

 

Ukrajina tvrdi da je oboreno više od 40 ruskih dronova iznad prestonice

07:50 - Više od 40 dronova koje je tokom protekle noći lansirala ruska vojska oborila je ukrajinska PVO u vazdušnom prostoru Kijeva, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici, preneo je Rojters.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Vlasti Кrasnodarskog kraja potvrdile neuspešan pokušaj napada ukrajinskix dronova

07:04 - 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading