ZELENSKI NAJAVIO KONTRAOFANZIVU, Najžešće borbe i dalje kod Bahmuta (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Društvene mreže/printscreen

Na istoku Ukrajine, najžešće borbe i dalje se vode kod Bahmuta i Marjinke. Ukrajinska vojska je za dan odbila 41 napad, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Eksplozije se čuju i u Kijevu. Sirene za vazdušne napade se oglašavaju u gradu i regionu.

Ruska avijacija izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana. Kod Soledara pogođena je baza ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Kremlj negira da je ruska vojska u proteklih pet meseci u regionu Bahmuta izgubila 20.000 vojnika i da je polovina pripadnika paravojne grupe "Vagner".

Evropska komisija do 5. juna uvela restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za pet zemalja članica.

Juče se navršilo devet godina od tragedije u Odesi. U Domu sindikata nastradalo je 48 osoba kada su radikalni ukrajinski nacionalisti opkolili zgradu i zapalili je, blokirajući izlaze. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Snimak udara u Kurahovo

22:09

 

https://t.me/vestisafronta/16625

 

SAD odobrile dodatnu pomoć za naoružavanje Ukrajine: Poznato i šta stiže Kijevu

21:40- SAD su odobrile dodatnu pomoć u oružju i opremi za Ukrajinu od 300 miliona dolara, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Nastavićemo da budemo uz naše ukrajinske partnere dok se brane od ruske agresije", naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

Vojnici 291. puka prikazuju snimke borbi na pravcu Orehovo-Pologovski

21:13

 

https://t.me/vestisafronta/16617

 

Kijev razočaran

20:39- Kijev je razočaran odnosom zvaničnog Berlina prema mogućoj poseti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Ukrajini, objavio je danas nemački sajt "T-Online", pozivajući se na izvore bliske ukrajinskoj vladi.

Najava posete Zelenskog je bila neodgovorna i postoji sumnja da li bi uopšte moglo da dođe do posete.

Oružane snage Ukrajine opet gađaju Donjeck

20:00

 

 

Vašington post: SAD strahuju da će se ukrajinska kontraofanziva pretvoriti u pokolj

19:51

 

 

Eksplozija nad Krimom: ruska vojska uništila neprijateljski dron u Feodosiji

19:13

 

 

Nordijske zemlje podržavaju Ukrajinu

18:53- Nordijske nacije podržavaju Ukrajinu u nastojanjima da postane članica Evropske unije i NATO alijanse, naveli su danas lideri Finske, Švedske, Norveške, Danske i Islanda u zajedničkoj izjavi sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Nordijske zemlje saopštile su da će nastaviti svoju političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku sve dok to bude neophodno

Poginulo 16 ljudi u granatiranju

17:50- Ukrajinci su saopštili da je u današnjem ruskom granatiranju Hersonske oblasti poginulo najmanje 16 ljudi, a mnogi su povređeni. Ruske snage su jutros pokrenule masovno granatiranje grada Hersona i drugih oblasti u regionu.

Veruje se da je u samom Hersonu poginulo 12 ljudi, dok su 22 osobe „zadobile povrede različitog stepena težine“.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

16:05- Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna. Upozorenje je izdato za veći deo centralne i istočne Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev.

Ovo se dešava samo nekoliko sati nakon što je Moskva objavila da su Ukrajinci pokušali da ubiju Vladimira Putina.

Zaglavile se samohodne haubice

15:57- Nemačke samohodne haubice RzH 2000, koje je Nemačka poslala Ukrajini, pokazale su se kao neefikasne u lošim vremenskim uslovima u Ukrajini.

 

ZELENSKI NAJAVIO KONTRAOFANZIVU Očekuje moderne borbene avione

14:58 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih snaga i poručio da je uveren da će Zapad posle toga isporučiti Ukrajini moderne borbene avione.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Uništavanje PVO sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine od strane drona kamikaze Lancet

14:02 - 

 

Ruski mediji: Bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine napale su noćas vojni aerodrom u Brjanskoj oblasti

10:01 - 

 

Britanci neće isporučiti "apače"

08:13 - Pres služba britanskog parlamenta objavila je odgovor zamenice ministra odbrane Kraljevine Anabel Goldi u vezi sa mogućim isporukama Ukrajini helikoptera AH-64 Apač.

- U ovom trenutku, britanska Vlada ne planira da isporuči helikoptere tipa Apači Ukrajini - odgovorila je Goldi.

Prethodno su britanski mediji preneli da zvanični London razmatra prebacivanje četiri vojna helikoptera tipa Apač u Kijev.

"Novi američki paket pomoći Ukrajini uključuje rakete kratkog dometa"

07:36 - Sjedinjene Američke Države planiraju da danas objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 300 miliona dolara, u okviru kojeg će prvi put biti i raketa kratkog dometa, saznaje Rojters, pozivajući se na izjave dvojice američkih zvaničnika.

Reč je o nevođenoj raketi "hidra 70" koja se lansira iz vazduha, a koja bi mogla da pomogne Ukrajini da oslabi ruske kopnene položaje i da pruži vazdušnu podršku ukrajinskim kopnenim snagama uoči planirane kontraofanzive.

U sklopu paketa biće poslati topovi haubice kalibra 155 mm, kao i municija za sisteme HIMARS, protivtenkovske rakete i minobacači, rekli su neimenovani zvaničnici za Rojters.

 

Gori rezervoar sa naftnim derivatima u Krasnodarskoj oblasti

06:57

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading