ZELENSKI STIGAO U POLJSKU Sastanci sa Dudom i Moravjeckim
Foto: AP/Tanjug/Ap

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi Rojters.

Pomoćnik poljskog predsednika Marčin Pšidač potvrdio je privatnoj televiziji TVN24 da je Zelenski stigao u Poljsku.

U izjavma za medije u utorak uoči posete, on je saopštio da posetu „treba razumeti kao znak poverenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima“. Zelenski će se tokom posete sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim i razgovarati sa ukrajinskim izbeglicama i poljskom javnošću, rekao je Pšidač.

„Neće biti iznenađenje da ukrajinska strana traži veću podršku od Poljske i drugih stranih partnera, ali moramo biti svesni da je Poljska već mnogo uradila“, naglasio je poljski zvaničnik. Poljska je primila više od milion ukrajinskih izbeglica od napada Rusije na Ukrajinu pre 13 meseci, a kao članica NATO-a je takođe odigrala važnu ulogu u ubeđivanju drugih zapadnih sila da isporuče tenkove i drugo oružje Kijevu, navodi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih aviona MiG, a Pšidač je ranije ove nedelje rekao da su prvi MiG-ovi već isporučeni Ukrajini.

Poljska je još saopštila da će se razgovori za Zelenskim fokusirati na dešavanja na ukrajinskim linijama fronta, međunarodnu podršku i ekonomsku saradnju. „Tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim svakako ćemo razgovarati o ukrajinskom žitu i drugim poljoprivrednim proizvodima, jer ne želimo da bilo kakva trgovina sa Ukrajinom destabilizuje naše tržište“, izjavio je ranije Mateuš Moravjecki.

Početkom aprila pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je Brisel da od njih kupuje žito iz „humanitarnih razloga“. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka navele su da je protok ukrajinskih žitarica smanjio cene njihovih domaćih proizvoda, dok su cene đubriva i energenata „skočile”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading