U RUSKOM OBRUČU 10.000 VOJNIKA Zelenski se posvađao sa glavnokomandujućim oko povlačenja
Foto: AP//Kateryna Klochko

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na jučerašnjem sastanku najvišeg vojnog i državnog rukovodstva postavio pitanje glavnom komandantu Valeriju Zalužnjem i komandantu istočnog fronta Aleksandru Sirskom treba li nastaviti odbranu Artjomovska. Oba generala su se izjasnila za nastavak odbrane.

Iz nedavnih izjava predsednika Zelenskog, kao i drugih tamošnjih rukovodilaca, videlo se da postoji dvoumljenje, pa je u jednom trenutku rečeno da taj grad nije toliko važan da bi za njega trebalo i dalje mnogo ginuti.

A zapadni mediji su pisali da je u ukrajinskom vojnom i državnom vrhu došlo do svađe između Zelenskog i generala Zalužnjeg oko toga treba li se povući iz opkoljenog grada Bahmuta, odnosno Artjomovska. O tom sporu piše i nemački "Bild". Navodno je Zalužnji predlagao da se, još pre više nedelja, povuku glavne snage iz Artjomovska. Zašto je sada promenio mišljenje, može samo da se nagađa.

Nije sporno da u Artjomovsku ukrajinska vojska ima velike gubitke, ali oni koji su za to da se grad brani dok ne stigne novo zapadno oružje, smatraju da bi povlačenje olakšalo Rusima da kasnije osvoje Kramatorsk i Slavjansk. U rukovodstvu Donjecke narodne republike govore da je u Artjomovsku opkoljeno oko 10.000 ukrajinskih vojnika, koji mogu da pokušaju da izađu iz grada preko njiva i šumskih staza. Šef Pentagona Lojd Ostin juče je izjavio da Artjomovsk ima više simbolički značaj nego strateški.

O navodnoj netrpeljivosti Zelenskog i Zalužnjeg šire se priče dosta dugo. Posle ukrajinskih uspeha prošle jeseni, generalu Zalužnjem rasla je popularnost u narodu. Ali, Amerikanci kao glavni mentori i finansijeri ukrajinskih vlasti su protiv smena na vrhu. Čak kada je partija Zelenskog nameravala da smeni ministra odbrane zbog korupcije u vojnom vrhu dobili su naredu iz Vašingtona da ga ne diraju. Tako "smenjeni" Aleksej Reznjikov i dalje obavlja ministarsku dužnost.

Iako imaju velike gubitke, vlasti u Kijevu i dalje pričaju o planovima velike prolećne ofanzive. Reznjikov poručuje da bi svaki Ukrajinac trebalo da ima pod krevetom "kalašnjikov" kako bi mogao da zaštiti zemlju.

Zaista je teško razumeti kako to u Kijevu nameravaju da krenu u ofanzivu kad Zelenski govori da im manjka municije i da nemaju dovoljno tenkova. Navodno, ukrajinska vojska koncentriše snage oko grada Zaporožja i tamo dolaze vojnici koji su prošli obuku na Zapadu. Već je stiglo 3.500 vojnika obučavanih u Britaniji. Takođe se priča da se u rejon Dnjepropetrovska dovoze tenkovi i oklopna vozila.

Ali, jedan broj tih vojnika obučenih na Zapadu bio je da brani Bahmut, odnosno Artjomovsk, gde su imali gubitke u boju sa ruskim jedinicama profesionalaca kompanije "Vagner".

Jedan broj moskovskih eksperata kaže da su priče o ukrajinskoj prolećnoj ofanzivi pusta želja jer će planirane jedinice morati da se prebace da brane Krematorsk i Slavjansk.

Planirani ukrajinski napad i pravljenje klina ka Berdjansku i Melitopolju nije realan sve dok ne stignu obećani nemački tenkovi "leopard". Tek kad budu dobro naoružani, Ukrajinci će pokušati da probiju rusku odbranu i stignu do Azovskog mora. Kako piše "Njujork tajms", za tu ofanzivu se sada u Nemačkoj u bazi kod Visbadena pripremaju ukrajinski vojnici.

Minulog vikenda ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je obišao prve linije fronta, a sa njim je bila grupa generala iz Generalštaba koja vodi ratne operacije. Juče je Ministarstvo odbrane saopštilo da je ruska vojska primenila na frontu u Ukrajini visokoprecizno oružje nove generacije. Gađana su ukrajinska skladišta i vojna tehnika.

Gubernator Zaporoške oblasti Jevgenij Balickij danas će razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da se stranim dobrovoljcima dodeli rusko državljanstvo.

Tuča u Gruziji

Poslanici u gruzijskom parlamentu sukobili su se dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao "strane agente". Kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susednoj Rusiji. Predsednik odbora za pravne poslove udario je lidera opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret, koja se protivi zakonu.

Testiraju ukrajinske pilote

Dolazak dva ukrajinska pilota u američku bazu u Arizoni izazvao je brojne komentare. Oni su došli da ih testiraju i vide koliko im treba za obuku letenja na američkim avionima F-16. Ukrajinci će u Arizoni provesti dve nedelje. U Pentagonu kažu da dolazak Ukrajinaca ne znači da će Pentagon tamo poslati avione F-16, ali ukrajinski ministar odbrane Reznjikov tvrdi da će dobiti od SAD avione, i to nekoliko modela.

Bomba pod kolima Malofejefa

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je pokušaj likvidacije poznatog "ruskog pravoslavnog oligarha" Konstantina Malofejeva, vlasnika informativne kompanije "Carigrad". Kamera je snimila čoveka koji je postavio eksploziv pod automobil Malofejeva. Na taj način je ranije bila likvidirana mlada novinarka Darija Dugina u Podmoskovlju.

Ruska obaveštajna služba tvrdi da je pokušaj atentata organizovala teroristička grupa "Ruski dobrovoljački korpus", čiji je lider Denis Kapustin minule nedelje učestvovao u napadu na dva sela u Brjanskoj oblasti na granici Rusije i Ukrajine. Kapustin već duže vreme boravi u Ukrajini, gde je pod komandom tamošnjih službi. Malofejev je izjavio juče da će nastaviti sa svojom patriotskom aktivnošću i da ga ne mogu uplašiti pokušaji terorista da ga likvidira.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading