PRITISAK NA ZELENSKOG RASTE Francuski ministar ide u KIjev da obavi "neprijatnu dužnost"?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Francuzi su se umorili od sukoba na teritoriji Ukrajine i žele diplomatsko rešenje, a tu poruku će ukrajinskim vlastima tokom sutrašnje posete Kijevu preneti francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu, tvrdi analitičar„Politnavigatora“.

Ruski stručnjak je dao svoje mišljenje o tome zbog čega ministar Lekornu sutra dolazi u Ukrajinu.

"Tokom posete Kijevu, ministar Lekornu će morati da precizira cifre i raspored za pružanje pomoći, koja, pored naoružanja, sada uključuje i generatore za podršku funkcionisanju ukrajinskog energetskog sistema, Ali, naravno, moraće i svojim ukrajinskim partnerima da prenese jedno od glavnih predsednikovih uverenja", navodi se u analizi.

On je naglasio da Makron ne uzima u obzir poraz Rusije.

Emanuel Makron ne veruje u totalni slom Rusije, koja, prema njegovim rečima, „nigde neće nestati sa geografske karte“. Evropi je, smatra on, potreban trajni mir, a da bi on bio trajan, bezbednosne garancije za Ukrajinu moraju da budu praćene bezbednosnim garancijama za Rusiju“, smatra analitičar.

Podsetio je i na reči francuskog predsednika:

„Uvek sam jasno stavljao do znanja da ne verujem da se ovaj sukob može završiti vojno."

On tvrdi da Makron pokušava da bude „i čvrst i istovremeno oprezan, trezveno procenjujući ekonomske i vojne mogućnosti Francuske".

„Borbe takvog intenziteta, koje se sada vode u Ukrajini, nisu bile predviđene doktrinama Generalštaba Francuske. Njihovi vojni stručnjaci, imajući u vidu šta se dešava u ratu, upozoravaju da ni najmoćnija francuska armija u Evropi nije spremna za ovako nešto. Ne radi se čak ni o direktnom učešću u sukobu, već o siromaštvu postojećeg arsenala“, navodi se u analizi ruskog stručnjaka.

Važno je napomenuti da je, prema anketi Ifop-a objavljenoj 24. decembra, koju je naručio nedeljnik Žurnal du dimanše, 83% Francuza veoma zabrinuto zbog situacije u Ukrajini, a 70% anketiranih je za diplomatsko rešenje do sukoba. Oni su saglasni da treba isporučivati oružje kijevskom režimu, ali bi više voleli hitne pregovore nego hipotetičku eskalaciju sukoba.

„Po tom pitanju se slažu i pristalice desnog i levog krila francuskog političkog spektra: 69 odsto glasača ultralevice Žan-Lika Melanšona i 77 odsto krajnje desničarke Marin Le Pen. Iako je centar sklon da podrži sadašnju spoljnu politiku zemlje u odnosu na vojni sukob koji traje već deset meseci, očigledano se može uočiti umor Francuza od ovog rata", smatra analitičar.

Ruski stručnjak tvrdi da će ministar Lekornu imati "ne baš prijatnu dužnost" u Kijevu.

LEDENI TUŠ ZA ZELENSKOG! Francuzi saopštili "neprijatne" vesti o Rusiji

"Možda će i ministar odbrane Sebastijan Lekornu, tokom zakazanog sastanka sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovim, koga mora zadovoljiti novim puškama i projektilima, imati i ne baš prijatnu dužnost: podsećanje Kijeva da se Francuzi ipak raduju pregovorima sa velikim nestrpljenjem“, zaključuje Kravcov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading