ISPOVEST BRITANSKOG ZAROBLJENIKA "Borio sam se za Ukrajinu, izabrao sam stranu koja gubi i prihvatam poraz" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

"Organizovanje ovog sastanka zahtevalo je mnogo napora sa svih strana, ne samo za dvojicu Britanaca kojima je bilo neprijatno da se pojavljuju na drugačiji način od svojih ukrajinskih kolega", napisao je novinar, a prenosi Skaj njuz.

Vozili smo se kroz smrznute šume po zaleđenim putevima do lokacije izvan Marijupolja gde je trebalo da se sastanemo sa ukrajinskim vojnim komandantom. Poranili smo i rekli su nam da parkiramo blizu prodavnice i da sačekamo pratnju prema liniji fronta, prisetio se.

Kako dalje navodi, ispred prilično otrcane i oronule radnje, grupe vojnika pile su vruće šoljice kafe i žvakale sendviče.

Krupni čovek se odvojio od grupe, prebacivši svoj AK-47 preko ramena i prišao je otvorenim vratima našeg kombija. Pozvao sam našeg lokalnog producenta da dođe i prevede. Vojnik je gurnuo glavu unutra i rekao širokim engleskim akcentom: "Jeste li vi momci iz Skaj njuza?"

Bio je to moj prvi susret sa Ejdenom Ejslinom, tada je voleo da ga zovu Džoni Vud.

- To je nadimak, rekao je.

Producent Skaja Dominik Van Hirden razgovarao je sa Ejdanom i njegovim kolegom Šonom Pinerom putem Vocapa.

Pre našeg sastanka, pitali su Dominika da li mogu da im donesu nekoliko stvari koje ih podsećaju na Veliku Britaniju, ali već su je napustili pa nisu mogli da im ponesu.

- Nema problema, odgovorio je Šon.

- Ako biste mogli da nabavite kobasicu možda. Delim je sa momcima. Ovi momci rade iz dana u dan... pa volim da im nešto dam, napisao je.

Vozili smo dalje i stigli do niza smrznutih rovova samo nekoliko stotina metara od linija gde su se nalazili separatisti koje podržava Rusija.

Vojnik svetle brade, žilav i vitkog izgleda prišao mi je i rukovao se sa mnom, prisetio se novinar Skaj njuza.

- Ja sam Šon, rekao je. Poreklom iz Votforda i Bedfordšira, Šon je izgledao kao dugogodišnji profesionalni vojnik, zaista je služio u britanskoj vojsci devet godina, rekao mi je.

Dogovorili smo se da ćemo ih intervjuisati u rovovima gde su tada živeli.

Tokom razgovora, obojica muškaraca su neprekidno insistirali da Ukrajinu smatraju svojim domom, da su njeni stanovnici i da ne planiraju da odu.

ISPOVEST BRITANSKOG ZAROBLJENIKA

Foto: Printscreen

 

Priznali su da je kontroverzno biti u marincima, elitnoj jedinici ukrajinske vojske, što je poput Kraljevskih marinaca. Ali oni su imali ugovore i u nekoliko navrata su ponavljali da nisu strani dobrovoljci ili plaćenici. Jasno su to naglasili za Skaj njuz.

- Oženio sam se Ukrajinkom, imam puno pravo da budem ovde, a momci, trebalo mi je dosta vremena da se integrišem ovde. Ja sam u organizovanoj jedinici, ja sam u vladi i ja sam vojnik po ugovoru, pa sam pokušao da se sklonim od te dobrovoljačke jedinice i milicije, ispričao je Šon.

Šon je radio u oblasti upravljanja otpadom u Engleskoj kada je odlučio da više ne može da radi 16-časovne smene.

Rekao je da ima sina u Engleskoj koji bi ga često posećivao u Ukrajini. Ovo mu je bila četvrta dužnost, a četvrta godina kako živi u toj zemlji.

Rekao je za Skaj njuz da planira da se uključi u volonterski rad sa svojom suprugom kada mu bude istekao ugovor sa vojskom u decembru ove godine.

Ejden Ejslin (28) koji je u to vreme želeo da ga u emisijama zovu nadimkom Džoni Vud, bio je na svom trećem zadatku. Rekao je da zna da ljudi misle da je lud što je odlučio da ratuje, ali da je na kraju njegov život bio u Ukrajini.

Ovde ima kuću, veren je za Ukrajinku i planirao je da osnuje porodicu, napisao je Remzi.

- Kada sam prvi put došao, momci su bili pomalo sumnjičavi, govorili su zašto si ovde? Jesi li lud?, prisetio se.

ISPOVEST BRITANSKOG ZAROBLJENIKA

Foto: Printscreen

 

- Ali posle nekog vremena sam se uklopio, naučio sam jezik, i dalje govorim kao beba kada govorim ruski, ali govorim dovoljno da prenesem poruku, tako da sada momci vole da me vide kao bilo kog drugog Ukrajinca, istakao je.

Osude Šona Pinera i Ejdana Ejslina naišle su na široku osudu javnosti, a saslušanja su odbačena.

Međutim, to ne znači da separatistički državni lideri koje podržava Rusija neće izvršiti kaznu.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading