ITALIJA SPROVODI OPERACIJU "TERMOSTAT" Ovako žele da se reše ruskog gasa
Foto: Shutterstock

Prema novim pravilima, koje su italijanski mediji nazvali Operacijom "Termostat", klimatizacija u javnim zgradama, uključujući škole i vladina ministarstva, ne može da bude niža od 27 stepeni Celzijusa. Zimi sistemi grejanja ne smeju da zagrevaju objekte iznad 19 stepeni. Ranije su javne zgrade mogle da se rashlade na 26 stepeni.

Oni koji se ne pridržavaju naredbi vlade mogu biti kažnjeni od 500 do 3.000 evra.

Mere su usvojene kao amandman u parlamentu prošle nedelje, nakon povećanja cena energenata i pošto vlada pokušava da diverzifikuje italijanski uvoz gasa (zemlja uvozi oko 40 odsto svog gasa iz Rusije). Moskva je ove nedelje prekinula isporuku gasa dvema članicama EU, Poljskoj i Bugarskoj, što je izazvalo strahove za budućnost snabdevanja energijom.

U tekstu amandmana, koji su izneli poslanici Angela Masi i Davide Crippa iz ekološki prihvatljivog Pokreta 5 zvezdica, navodi se da je cilj „smanjenje toplotne potrošnje zgrada i postizanje trenutne godišnje uštede energije“.

Odbijanjem klimatizacije, vlada ima za cilj da uštedi 4 milijarde kubnih metara gasa ove godine. Mere stupaju na snagu 1. maja i trajaće do aprila 2023. godine.

Premijer Mario Dragi okrivio je evropske kupovine ruskih energenata po naduvanim cenama za finansiranje invazije na Ukrajinu i upozorio da bi sukob sa Rusijom mogao značiti težak izbor načina života.

„Hoćemo li da imamo mir ili želimo da imamo uključen klimu?", rekao je na konferenciji za novinare ranije ovog meseca.

Potrebe Italije za gasom su pokrivene do oktobra čak i ako Moskva zatvori slavine, kaže Dragi.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete naći OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading