KIJEV U PLAMENU Ruska vojska gađala ukrajinsku prestonicu (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/Maxar Technologies

Rusija je upozorila Sjedinjene Države zbog njihove namere da određene vrste naoružanja pošalju Ukrajini. Po rečima ruskih zvaničnika to bi bilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora i imaće nesagledive posledice.

Mihail Mizincev, šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom saopštio je juče da je Ukrajina greškom granatirala pijacu u gradu Lisičansku, a sada se sprema da taj incident pripiše Rusiji i optuži je za ratne zločine.

Zastrašujuća retorika iz Moskve čula se nakon što je Velika Britanija podržala ukrajinske napade na teritoriji Rusije. 

Do eskalacije rata u Ukrajini lako bi moglo da dođe nakon oštrog upozorenja Rusije da bi mogla da izvrši udare po vojnim ciljevima u zemljama članicama NATO zbog podrške i slanja oružja Ukrajini.

KIJEV U PLAMENU Ruska vojska gađala ukrajinsku prestonicu

Dve eksplozije potresle su centralni kvart Kijeva večeras, nakon što su, kako se osnovano pretpostavlja, ruske snage gađale ukrajinsku prestonicu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

ZELENSKI ODBIJA DA PRIZNA REZULTATE REFERENDUMA

Ukrajina neće priznati referendume na teritorijama koje ne kontroliše Kijev, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

RUSI OBJAVILI Uništeno još šest ukrajinskih skladišta oružja

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su još šest ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, municije i goriva, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

RUSKA VOJSKA RASPOREDILA DELFINE DA BRANE SEVASTOPOLJ Morski sisari prva linija odbrane od diverzanata

Prema navodima američkog mornaričkog instituta (USNI), Rusija je rasporedila dva obora mornaričkih delfina na ulazu u luku Sevastopolj na Krimu.

HAOS U EVROPSKOJ UNIJI Poljak brutalno udario na Nemačku, Austriju i Mađarsku

Predsedavajući Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk optužio je Austriju, Mađarsku i Nemačku da su se upustili u ulazak u „zonu rublje“.

BAJDEN TRAŽI OD KONGRESA: Dajte još para za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden će od Kongresa zatražiti dodatne 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini u tekućem sukobu sa Rusijom.

DOGOVOR U KIJEVU Transport ukrajinskih žitarica ubuduće preko Varne

Ukrajina i Bugarska su postigle dogovor o transportu ukrajinskih žitarica preko bugarske luke Varna, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posle razgovora sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

AMERIKA JE POTCENILA RUSIJU To joj se obilo o glavu

Sjedinjene Države su potcenile snagu Rusije i to im se obilo o glavu, kaže analitičarka Natalija Milčakova. 

Snimljena i vojna tehnika, kolona ide u pravcu moldavske i ukrajinske granice

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa kolonama rumunskih trupa koje se navodno kreću ka moldavskoj i ukrajinskoj granici

Već nekoliko dana kruže glasine o prelasku rumunske vojske na teritoriju Moldavije. Sada je, sudeći po snimku, viđena i vojna tehnika.

Bajden predlaže da se ruska imovina preda Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden zatražiće danas od Kongresa novu pomoć u iznosu od nekoliko milijardi i preraspodelu sredstava zaplenjenih od ruskih oligarha za pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije, saopštila je Bela kuća.

Ta pomoć će, kako se navodi, biti namenjena za snabdevanje ukrajinske vojske, jačanje njene ekonomije i podršku milionima izbeglica.

NATO spreman da podrži Ukrajinu

NATO je spreman da podržava Ukrajinu godinama u ratu protiv Rusije, uključujući i pružanje pomoći Kijevu da pređe sa starog oružja iz sovjetske ere na modernu zapadnu vojnu opremu, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Treba da se spremimo na duge staze. Apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat produži i da traje mesecima i godinama", kazao je Stoltenberg na samitu mladih u Briselu, prenosi Rojters.

Sankcije će biti ukinute kad se ruska vojska povuče

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, tokom posete Japanu, da će sankcije protiv Rusije biti ukinute tek nakon povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine.


Šolc je naglasio da su sankcije veoma delotvorne i da Rusija primećuje da nanose ogromnu štetu mogućnostima ekonomskog razvoja.

Azovstalj

Rusija ne dozvoljava da ranjeni ukrajinski borci budu evakuisani iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, gde se nalaze pod opsadom, rekao je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je u više navrata proglašavalo "režim tišine" radi izlaska civila iz Azovstalja.

Šrederu traže da vrati doktorat

Nemački Univerzitet Getingen zatražio je od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da se odrekne počasnog doktorata zbog stavova o Rusiji i zadržavanja funkcija u ruskim kompanijama.

Univerzitet Getingen ističe da je neshvatljivo da Gerhard Šreder posle toliko nedelja rata u Ukrajini, i sve teže humanitarne katastrofe u toj zemlji nije osudio rusku agresiju i nije podneo ostavku u ruskim kompanijama.

Uhapšen bivši pripadnik marinaca

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je u Simferopolju uhapšen bivši pripadnik Mornarice Ukrajine, koji je, prema podacima obaveštajne službe, pripremao podmetanje požara i eksplozije u tržnom centru u tom ruskom gradu.

U saopštenju se navodi da privedeni stanovnik Krima, rođen 1988. godine, tvrdi da je pristalica neonacizma, koji je "po uputstvu nacionalista puka Azov", pripremao eksplozije i požar u jednom od tržnih i zabavnih centara u Simferopolju.

Ukrajinska policija optužuje Ruse za zločine

Od početka sukoba u regionu Kijeva pronađena su tela 1.150 civila, a 50 do 70 odsto njih ima rane od metaka iz malokalibarskog oružja, saopštila je danas kijevska policija.


"Do danas smo pronašli, ispitali i predali forenzičkim institucijama 1.150 tela mrtvih civila“, rekao je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov na snimku objavljenom na Tviteru, na kojem stoji u ruševinama zgrada uništenih tokom teških borbi u Kijevskoj oblasti, prenosi Rojters.

Najviše tela je pronađeno u gradu Buča, gde je otkriveno na stotine leševa otkako su se ruske snage povukle, naveo je Nebitov.

Video je postavljen na dan kada je u Kijevu planiran razgovor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskiog.

Ukrajinske vlasti tvrde da su civile u Buči ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, a Rojters navodi da nije mogao da proveri ni broj mrtvih ljudi u Buči, ni okolnosti njihove smrti.

Rusija od početka sukoba u Ukrajini poriče da su civili meta njene vojske, a navode da su ruske snage pogubile civile u Buči dok su kontrolisale grad ocenjuje kao "monstruozni falsifikat" sa ciljem da ocrni njenu vojsku, navodi britanska agencija.

Nemačka šalje teško naoružanje Ukrajini

Nemački Bundestag izglasao je odluku kojom je odobrena isporuka teškog naoružanja Ukrajini.

Rusija: PVO oborila ukrajinski avion Su-24 i raketu Točka-U

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski borbeni avion Su-24 u blizini Luganska, kao i ukrajinsku raketu Točka-U iznad Izjuma u Harkovskoj oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema rečima vojnog zvaničnika, ruski sistemi PVO jutros su odbili udar ukrajinske balističke rakete Točka-U na stambene blokove grada Izjuma u Harkovskoj oblasti, navodi TAS S.

"Finsku i Švedsku dočekaćemo raširenih ruku"

Finska i Švedska biće dočekane "raširenih ruku" ako požele da postanu deo NATO, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Naravno, na Finskoj i Švedskoj je da odluče da li žele da se prijave za članstvo u NATO ili ne. Ali ako odluče da se prijave, biće dočekane raširenih ruku u NATO. Finska i Švedska su naši najbliži partneri", rekao je Stoltenberg.

 

 

Brifing Konašenkova


10.46 - Brifing zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova od 28. aprila 2022. o napretku specijalne operacije u Ukrajini.

 


 

 

Gutereš u Ukrajini

10.42 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nalazi se u Ukrajini, očekuje se susret sa Zelenskim.

Dan ranije, on je boravio u Moskvi i razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i taj susret opisao kao "veoma korsnim".

 

 

Rusija za 6. maj saziva neformalni sastanak SB UN o Ukrajini

10.10 - Rusija će za 6. maj sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

- Ako želite da znate istinu o stvarnom stanju na terenu, dobrodošli ste na naš sastanak po "Aria-formuli" 6. maja - izjavio je Leonidičenko, prenosi TAS S.

Zelenski: Rusija koristi energente da ucenjuje Evropu

10.00 - Rusija koristi energente da ucenjuje Evropu, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je, obraćajući se tokom noći, rekao da je odluka Rusije da prekine isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj pokazuje da "niko u Evropi ne može da se nada održavanju normalne ekonomske saradnje sa Rusijom", prenosi Bi-Bi-Si.

"Rusija ne vidi samo gas, već bilo kakvu trgovinu kao oružje. Ona samo čeka trenutak kada je moguće koristiti jednu ili drugu trgovinsku oblast", naveo je Zelenski.

KIJEV U PLAMENU Ruska vojska gađala ukrajinsku prestonicu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 


Ukrajinski predsednik rekao je i da Rusija vidi ujedinjenu Evropu kao metu i ocenio da što se pre svi u Evropi saglase da ne mogu da zavise od Rusije u oblasti trgovine, pre će biti uspostavljena stabilnost.

On je pozdravio dogovor sa EU o ukidanju carina i kvota na izvoz proizvoda iz Ukrajine, navodeći da Rusija želi da stvori haos na globalnim tržištima, posebno kada je hrana u pitanju. "Izvoz iz Ukrajine pomogao bi da se stabliziuje tržište i podržao ekonomiju zemlje tokom krize", zaključio je Zelenski.

Zaharova: Odgovorićemo na sve mere SAD, uključujući i one „idiotske“

09.25 - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući inicijativu američkog Kongresa o konfiskovanju ruske imovine, kao i predlog da se Rusija proglasi „sponzorom terorizma“, izjavila je da će na sve mere, uključujući i „idiotske“, Rusija odgovoriti.

Ona je u tom kontekstu podsetila da su Velika Britanija i SAD „već postale neprijateljske zemlje sa čitavim nizom posledica“.

Rusi uhapsili teroristu


09.15 - FSB u Vladimirskoj oblasti priveo je pristalicu proukrajinske nacionalističke ideologije, umešanog u pozive na terorizam.

 


 

 

Amerikanci i Britanci spremaju pakleni plan?


08.55 - Obaveštajne agencije SAD i Velike Britanije možda planiraju provokacije u Pridnjestrovlju kako bi likvidirali nepriznatu republiku, rekao je za RIA Novosti Vitalij Kiselev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

Mislim da, najverovatnije, Mi-6, CIA tamo žele da naprave veliku provokaciju protiv Moldavije, da Moldavija zajedno sa Ukrajinom potpuno likvidira Pridnjestrovlje“, rekao je Kiseljev.
 

 

 

Ukrajina želi da zapleni municiju iz skladišta u Pridnjestrovlju

08.45 - Zapad ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini, što je navelo Kijev na želju da zauzme skladišta municije u blizini grada Kolbasna u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, kaže Vitalij Kiseljev, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

 


 

 

Sijarto potvrdio: Koristićemo rusku šemu plaćanja energenata

08.40 - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto potvrdio je da će njegova zemlja koristiti šemu plaćanja ruske nafte i gasa koju je Moskva uvela.

„Iz Rusije stiže 85 odsto našeg gasa, 65 odsto naše nafte. Zašto? Zato što je to određeno infrastrukturom. To nije zabave radi, nismo mi birali situaciju“, rekao je on za zapadne medije.

Orden pobede vraćen


08.20 - U oslobođenom Melitopolju, Orden pobede vraćen je na centralni luk.

Fotografije je objavila gradska uprava.

Na njoj je postavljena i Georgijevska lenta i natpis „Slava pobednicima“.

Prethodno, uoči 9. maja, u gradu su postavljeni bilbordi sa stanovnicima – herojima Velikog otadžbinskog rata i upaljen večni plamen koji je do tada ugašen više od sedam godina.
 

 

 


Lekari LNR spasili su život zarobljenom ukrajinskom vojniku
 

 

 

"Imamo sve pogodnosti"

07.45 -  „Imamo sve pogodnosti. Grejanje, krevet, sve imamo. Dobijamo i tri obroka dnevno“:

Izbeglice iz Donbasa u kampu u gradu Bezimeno u Rusiji imaju sve što im je neophodno.

 

 

Snimak uništenja vojnog skladišta

07.40 - Ruska vojska objavila snimak uništavanja skladišta sa naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine

 

 

Eksplozija u Hersonu

07.35 - Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je jaka eksplozija.

Snimak čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u vazduhu kod TV tornja.

Ruska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka ožuka.

 

 

"Herson se ne vraća pod kontrolu Ukrajine"


07.30 - Isključeno je vraćanje Hersonske oblasti oslobođene od ukrajinskih nacionalista pod kontrolu Ukrajine. Ovo je izjavio zamenik predsednika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov. Ruska vojska je tokom specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine preuzela kontrolu nad čitavom Hersonskom oblasti na jugu zemlje, kao i azovskim delom Zaporoške oblasti. Naročito u regionima formirane su civilno-vojne uprave. Pored toga, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radija, kao i obnavljanje trgovinskih veza sa Krimom.
 

Vlasti Hersonske oblasti neće dozvoliti ponavljanje vodne blokade Krima

07.10 - Ovo je izjavio zamenik predsednika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

On je dodao da su zvaničnici i radikali umešani u blokade poluostrva već privedeni.

„Hersonska oblast je spremna i garantovano će obezbediti vodosnabdevanje Krima preko Severnokrimskog kanala, koji je zajednički izgrađen rukama naših dedova“, rekao je Stremousov za RIA. Novosti.

Pre osam godina ukrajinske vlasti podigle su branu u Hersonskoj oblasti koja je držala Krim bez vode. Ruska vojska je 26. februara digla u vazduh.

 


 

 

Amerikanci istražuju rad bioloških laboratorija?


06.55 - Stručnjaci u Sjedinjenim Državama proučavaju informacije o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini. Ovo je saopšteno u ruskoj ambasadi u Sjedinjenim Državama: „Analitičari s pravom postavljaju pitanja o tome koje vrste soja su proučavane u laboratorijama koje finansira Vašington, kakvu pretnju takav rad predstavlja za civilno stanovništvo.
 

 

Ukrajina ispalila tri rakete na Herson, ruska PVO oborila dve
 

06.45 - Ukrajina je sinoć ispalila tri rakete na centar južnog grada Hersona, od kojih je ruska PVO oborila dve, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na bezbednosni izvor.

Izveštač RIA Novosti sa terena ranije je izvestio o seriji snažnih eksplozija u blizini televizijskog centra u Hersonu, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
aleksandar

28.04.2022 08:45

Ameri iz Amerike "ispituju" laboratorije na drugom kontinentu . Kao "Sirijska opesrvatorija za ljudska prava" iz Londona, sa 2 i slovima dva člana, pišu o Siriji, a ne znaju da ih nađu bez Gugl-mape.

Dragi

28.04.2022 14:25

@aleksandar - Vi sankcije i oružje Ukrajini očekujete milovanjem biće teško šamaranje

Marinko

28.04.2022 10:11

Vi moćni agresorski Rusi! Vratite se vi u vašu majku Rusiju i branite se tamo kući. Jer od vaših terorskih napada na Ukrajinu izašli ste kao slabi, izgubljeni, gubitnici, siromašniji bez para u đepu i bez morala.

Tren

28.04.2022 15:10

@Marinko - Ne piše se u đepu,nego u džepu. Nazad u prvi osnovne,pa se onda javi

vlada

28.04.2022 14:54

Specijalna operacija od 64 dana? To je putinova agresija na suverenu državu...poput hitlera na rusiju a marijupolj ukrainci brane poput rusi staljingrad

Duska

28.04.2022 15:29

Amerika, Engleska i NATO ce svojim postupcima izazvati nuklearni rat i tada im nece trebati ni njihova imovina, a ne Ruska.