RUSKA VOJSKA JE U POKRETU I SVE KARTE SU NA STOLU Ovaj veliki grad im je sledeća meta, ali to je samo etapa u ostvarenju krajnjeg cilja
Foto: mil.ru

Prema rečima generala, Marijupolj i niz drugih utvrđenih područja sputavaju jedinice.

„Biće mnogo lakše čim razmrsimo taj Gordijev čvor i tada ćemo preći na grupaciju između Dnjepra i Izjuma koja je, u suštini, već opkoljena i nalazi se u obruču“, rekao je Šamanov.

On je saopštio da se trenutno napreduje u području Nikolajeva.

„Odesa je blokirana, ali mislim da će i na nju doći red“, dodaje general, istakavši da su ciljevi prve faze specijalne operacije ostvareni. Ruska vojska uspela je da onesposobi ukrajinske snage PVO.

Pored toga, kako dodaje Šamanov, Rusija je nanela veliku štetu ukrajinskoj vojnoj infrastrukturi, a zemlja je ostala bez centralizovane državne i vojne uprave.

Šamanov dodaje da je napredovanje ruskih snaga bilo otežano, jer je vojska činila sve da izbegne smrt civila.

„Danas su ove poteškoće u velikoj meri prevaziđene, ali postoji još jedan momenat – komunikacije su sve komplikovanije, rute snabdevanja se produžavaju“, naglašava general.

Istovremeno podseća da vojska ima zadatak da obezbedi demilitarizaciju Ukrajine, odnosno da je liši vojnog potencijala koji je opasan po Rusiju, što je nemoguće realizovati u okviru samo dve oblasti. Pored toga, potrebno je uspostaviti kontrolu u administrativnim centrima i podržati mirnu građansku samoupravu.

„Ako sada ne rešimo ovo pitanje sa Ukrajinom, na njega će morati da se vraćaju buduće generacije vojnika i oficira Rusije“, zaključuje ruski general.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading