BRISELSKI ŠAMAR ZELENSKOM EU se posvađala zbog Ukrajine - odbijen zahtev Kijeva, a evo šta je Orban rekao
EPA

To je potvrdio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

On je rekao da "herojski ukrajinski narod zaslužuje da zna da je dobrodošao u EU".

Premijer Slovenije je naveo da među liderima Evropske unije postoje nesuglasice oko članstva Ukrajine.

 

 

Evropska unija neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban u video snimku objavljenom na njegovom Fejsbuk profilu.

„Najvažnije pitanje za nas je rešeno na povoljan način - neće biti sankcija koje bi se odnosile na gas ili naftu, tako da je snabdevanje Mađarske energentima u narednom periodu sigurno“, naveo je Orban u video poruci sa samita lidera EU u Francuskoj.

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da "priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine”, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude ”jačanje veza i produbljivanje partnerstva”.

U saopstenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU ”u skladu sa relavantnim odredbama evropskog ustava”.

O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

”Nema sumnje da Holandija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji”, poručio je Rute.

De Kro podseća da proces pridruživanja zahteva ”mnogo reformi” i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani.

”U suprotonom, zemljaa će ući nepripremljena u EU”, kaže De Kro.

Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi ”bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini” i poziva na učešće Kijeva na ”nekim od evropskih sastanaka po određenim temama”.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading