Entoni Blinken u Turskoj
Foto: AP/Foto:AP

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u sredu da se taj susret ne očekuje.

Blinken se u Severnoj Makedoniji susreo i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

U glavnom gradu Severne Makedonije se danas održava ministarski savet OEBS-a, gde će se promovisati bezbednost, stabilnost i saradnja među državama članicama.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sleteo u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Severnu Makedoniju.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, preneo je TASS.

Ruska novinska agencija navela je da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za avion Lavrova ukoliko se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU", saopšteno je je bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

"Verovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske", rekao je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.
U ruskoj delegaciji je oko 80 ljudi.

Severna Makedonija je privremeno ukinula zabranu ruskih letova kako bi omogućila ruskoj delegaciji da prisustvuje samitu OEBS, iako su sankcije za druge letove i dalje na snazi.

U Skoplju se očekuje učešće oko 1.000 delagata, a Osmani je rekao da ne postoji zemlja koja će izostati sa ministarskog samita.

Osmani je rekao da će i baltičke zemlje i Ukrajina, koje su najavile odsustvo ministara spoljnih poslova, imati svoje delegacije sa punim pravom odlučiivanja u Skoplju.

 

@alo_portal VUČIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI Najteži deo auto-puta do Požege biće završen za 6-7 meseci, potom sledi brza saobraćajnica! #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading