Hamas i IDF
Foto: Alo/Tanjug/Shutterstock

Očekuje se da Izrael potvrdi produženje primirja za još dva dana, za šta Katar i SAD tvrde da je dogovoreno.

 

U zatočeništvu Hamas pored muškaraca i žena drži još devetoro izraelske dece.

BLOG UŽIVO:

 

23.00IDF potvrdio da je 30 Palestinaca pušteno iz zatvora

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da je 30 Palestinaca pušteno iz zatvora nakon što je palestinska militantna grupa Hamas oslobodila 12 civila, među kojima je 10 izraelskih državljana i dva državljanina Tajlanda.

Oni su pušteni iz zatvora Ofer na Zapadnoj obali i pritvorskog centra u Jerusalimu, a među njima su i muškarci i žene, prenosi Rojters.

Izraelske vlasti su dosad oslobodile 150 Palestinaca koji su pušteni iz zatvora u sklopu dogovora o primirju, prenosi Tanjug.

22.20 Ispovest talaca Hamasa

21.35 - Autobus s palestinskim zatvorenicima napušta zatvor Ofer

Novinarka Al Džazire Arabik Gevara Al Budajri, izveštavajući iz blizine Ofera, kaže da je autobus napustio zatvor sa grupom palestinskih zatvorenika koji su oslobođeni.

Autobus je stigao u Beituniju, blizu Ramale.

20.35 Hamas oslobodio 12 talaca, Izrael 30 palestinskih civila

19.23 Erdogan: Izrael će morati da odgovara za ratne zločine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom da Izrael mora da odgovara pred međunarodnim sudovima za ratne zločine koje je počinio u Gazi.

18.00 Hamas oslobađa još 10 talaca

Taoci

Twitter

 

 

17.33- Unicef: Besmisleno je misliti da će ubijanj dece doneti mir

Situaciju u bolnici koju je posetio na jugu Gaze Elder je nazvao "poražavajućom", naglasivšid a se lekari svakodnevno suočavaju sa strašnim situacijama koje nisu deo njihovog posla

- Deca su ugrožena gde god da se okrenete. Video sam mališane sa amputiranim udovima, dečake i devojčice koji su se do pre 6-7 nedelja igrali sa svojim drugarima - kazao je on.

16.58- Portparol UNICEF-a: Besmisleno je misliti da će ubijanje dece doneti mir

Portparol UNICEF Džejms Elder izjavio je nakon posete bolnici Naser u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze, da je "potpuno besmisleno misliti da će ubijanje dece doneti mir".

Predstavnici Izraela, Katara, SAD i Egipta na sastanku o produženju primirja

Direktori izraelske obaveštajne službe Mosad i Centrale obaveštajne službe Sjedinjenih država (CIA), održaće sastanak sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jašimom Al Tanijem, kako bi "nastavili da grade na progresu" postignutom dvodnevnim produžetkom primirja Izraela i Hamasa.

Iran zatražio od MKS da zaustavi izraelsku agresiju na Gazu

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan uputio je zahtev Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) da zaustavi, kako je naveo, "izraelsku agresiju u Pojasu Gaze".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas na svom Telegram kanalu da je Amir-Abdolahijan uputio pisma sa tim zahtevom predsedniku i glavnom tužiocu MKS, Pjotru Hofmanskom i Karimu Ahmadu Kanu.

Katar radi na produženju primirja između Izraela i Hamasa, koje ističe sutra

Katar radi na produženju primirja između Hamasa i Izraela nakon isteka trenutnog u sredu, kako bi palestinski pokret nastavio da oslobađa 10 talaca dnevno, rekao je danas portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari.

Hamas poslao spisak talaca koje će osloboditi

Izrael je dobio spisak izraelskih talaca koji Hamas treba da oslobodi danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Spisak talaca se trenutno pregleda i "u ovom trenutku se dostavljaju obaveštenja porodicama onih koji će biti oslobođeni nakon više od 50 dana koje su proveli kao taoci u Gazi", istaknuto je u saopštenju.

Nije naveden broj talaca koji će biti pušteni danas kao deo sporazuma o produženom primirju koji je postignut u ponedeljak.

Izrael odlučuje o produženju primirja

Izrael nije zvanično potvrdio da će primirje sa Hamasom biti produženo na još dva dana iako su zvaničnici Katara, SAD-a i UN-a pozdravili odluku o produženju primirja.

Hamas je saopštio da će tokom dvodnevnog primirja pustiti još 20 talaca koje je iz Izraela oteo 7. oktobra.

Četvrtog dana primirja u Pojas Gaze je ušlo 200 kamiona pomoći i 4 cisterne sa gorivom, ali iz agencija UN koje distribuiraju pomoć kažu da nedovoljno pomoći stiže na sever Gaze koja je pretrpela najveća razaranja u ratu koji traje više od 50 dana.

Situaciju u Pojasu Gaze dodatno otežavaju kiša i loše vreme, a veliki broj civila skloništa traži među ruševinama porušenih zgrada.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading