kim džong un gleda kroz dvogled
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Vrhovna narodna skupština jednoglasno je usvojila izmene ustava u kojoj se navodi da Severna Koreja „razvija snažno nuklearno oružje kako bi osigurala svoje pravo na postojanje“ i „odvratila od rata“, izvestila je u sredu novinska agencija KCNA, nakon zaključka dvodnevnog sastanka parlamenta.
„Politika izgradnje nuklearnih snaga Severne Koreje postala je trajna kao osnovni zakon države, za koji nikome nije dozvoljeno da ga ne poštuje“, poručio je severnokorejski lider Kim Džong Un obraćajući se parlamentu.

Kim je naglasio „potrebu da se nastavi sa radom na eksponencijalnom jačanju proizvodnje nuklearnog oružja i razvoju sredstava za nuklearni napad i njihovom raspoređivanju u različitim službama“.

On je saopštio da su američke vojne vežbe i raspoređivanje strateških sredstava u regionu ekstremne provokacije.
Kim je pozvao zvaničnike da dalje razvijaju solidarnost sa državama koje se bore protiv SAD, osuđujući trilateralnu saradnju SAD, Južne Koreje i Japana kao „NATO u azijskoj verziji“.
U Južnoj Koreji, Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da izmene u ustavu pokazuju „snažnu rešenost“ Pjongjanga da ne odustane od svog nuklearnog programa.

„Još jednom naglašavamo da će se Severna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako upotrebi nuklearno oružje“, upozorava se u saopštenju Seula.
Ustavni amandman dolazi godinu dana nakon što je Severna Koreja zakonski ozvaničila pravo da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitila, potez za koji je Kim najavio da će njen nuklearni status učiniti „nepovratnim“, navodi Rojters.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading