peskov i putin
Foto: EPA/EPA

- Predsednik još nije objavio svoju kandidaturu, ali ako pretpostavimo da predsednik bude kandidat, očito je da neće imati ozbiljnog suparnika - rekao je Peskov. Putin, istakao je Peskov, "uživa apsolutnu podršku stanovništva".

Putin već dve decenije dominira Rusijom, bilo kao predsednik ili premijer, ističući kao svoj uspeh stabilizaciju goleme ruske nacije nakon haosa koji je zavladao zemljom kao posledica propasti SSSR-a 1991. Ali njegova odluka da 24. februara 2022. u Ukrajinu pošalje desetine hiljada vojnika predstavlja dosad najveći izazov njegovoj vladavini.

Taj potez je izazvao najozbiljniju konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske krize 1962. Zapad je uveo najstrože sankcije ruskoj ekonomiji vredne 2.1 bilion dolara usmerivši zemlju prema Kini. Kineski predsednik Si Đinping rekao je Putinu u martu da je uveren da će Rusi podržati šefa Kremlja na sledećim predsedničkim izborima. 

Ankete pokazuju ogromnu popularnost Putina, a u avgustu je anketa pokazala da sadašnji predsednik uživa podršku 80 posto ispitanika, više nego pre rata u Ukrajini. Ankete takođe pokazuju da 70 posto ispitanika podržava rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Opozicija i Zapad tvrde da tim anketama ne treba verovati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading