peticija za vukovića
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

Mnogi na društvenim mrežama veruju da je Vuković “heroj” i pokrenute su brojne peticije kojima se zahteva njegovo oslobađanje.

Prema peticiji na Change.org upućenoj tadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu, koju je pokrenula Katerina Bejts u avgustu 2020, do sada je sakupljeno 29.562 hiljade potpisa, a sledeći cilj je 35.000.

Traume iz detinjstva

Vuković, koji je trenutno u zatvoru od kada je javno osudio svoje postupke, pronašao je 2016. šestoricu seksualnih prestupnika od kojih je trojicu brutalno napao. Jedan od ljudi koje je napao izjavio je da Vuković treba da odsluži punu kaznu zatvora, ali ima  i mnogo onih koji traže da bude oslobođen.

Vuković je rekao da je osetio „ogroman poriv da nešto preduzme“ zato što ga je u detinjstvu seksualno i fizički zlostavljao čovek koji ga je usvojio, ali njegova želja za zadovoljenjem pravde dovela je do toga da uzme zakon u svoje ruke kad su njegove traume 2016. dosegle “tačku ključanja”.

Proučio je javni registar seksualnih prestupnika Aljaske i odlučio da se osveti. U junu te godine odabrao je trojicu optuženih za seksualno zlostavljanje dece - Čarlsa Olbija, Andresa Barbosu i Veslija Demaresta.

U pismu u „Enkoridž dejli njuzu“ Vuković je objasnio svoje motive, ali i izrazio kajanje.

- Setio sam se svojih iskustava iz detinjstva... Uzeo sam stvar u svoje ruke i napao trojicu pedofila... Ako ste već izgubili detinjstvo zbog pedofila, poput mene, ne odbacujte sadašnjost i budućnost tako što ćete činiti krivična dela nasilja - napisao je Vuković.

On se žalio na presudu, zahtevajući da mu sud prizna posttraumatski stresni poremećaj kao olakšavajuću okolnost, ali mu je žalba odbijena u oktobru 2020.godine.

Ko je Džejson Vuković?

Rođen je u Enkoridžu na Aljasci 25. jula 1975. Oca nije upoznao, a kasnije ga je usvojio majčin drugi muž Lari Li Fulton, koji se prema njemu nije ponašao kao staratelj, već kao mučitelj.

I otac i majka su mu bili vernici i vodili su decu dva-tri puta nedeljno u crkvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading