avion
Foto: Shutterstock/shutterstock

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da su njene snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno identifikovale i presrele šest ruskih aviona koji su delovali unutar i blizu zone vazdušne identifikacije. NORAD je istakao da su ruski avioni ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i da nisu ušli u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Sve se to dogodilo u vreme kada se na Aljasci odvija nekoliko velikih vojnih vežbi američke vojske.

Amerikanci ovo ne smatraju provokacijom

Rusi su leteli bombarderima TU-95, transportnim avionima Il-78 i borbenim avionima SU-35. Lovci F-16 i F-22, teretni avion Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AVACS učestvovali su u misiji NORAD-a nakon što su ruski avioni primećeni. Ova ruska aktivnost u severnoameričkoj zoni vazdušne identifikacije dešava se redovno i ne smatra se pretnjom ili provokacijom. NORAD ističe da prati i identifikuje sve vojne letelice koje ulaze u zonu vazdušne identifikacije. NORAD rutinski prati kretanje aviona i po potrebi ih prati iz te zone.

Godišnji broj presretanja varira

Otkako je Rusija 2007. nastavila sa aktivnostima dugog dometa, NORAD beleži u proseku godišnji prosek od približno šest do sedam presretanja ruskih vojnih aviona. Ovi brojevi su varirali od čak 15 do nula presretanja između pojedinih godina.

"NORAD koristi slojevitu odbrambenu mrežu satelita, zemaljskih radara, radara u vazduhu i borbenih aviona za praćenje i identifikaciju aviona i obaveštavanje o odgovarajućim akcijama. Ostajemo spremni da koristimo brojne opcije odgovora u odbrani suvereniteta Severne Amerike i Arktika“, NORAD zaključio.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading