U SUDANU ZAPLENJENA "MIKROBNA BOMBA" Zauzeta laboratorija koja sadrži uzorke opasnih zaraznih bolesti
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Laboratorija je bila zauzeta tokom slabog primirja koje su posredovale SAD,  kako bi strane zemlje mogle da evakuišu svoje državljane iz ratom razorene zemlje.

Novinari Si-En-Ena čuli su pucnjeve i zvuk borbenih aviona u Kartumu juče oko pola dana nakon najave 72-časovnog prekida vatre sa ciljem da se otvore putevi za bekstvo za civile koji očajnički žele da pobegnu iz zemlje.

U severnom delu regiona Kartum izbili su žestoki sukobi između sudanske vojske i RSF, paravojne snage koja želi da preuzme kontrolu nad zemljom, rekli su svedoci za Si-En-En.

Dve zaraćene strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Broj poginulih u Sudanu od izbijanja sukoba pre 11 dana dostigao je najmanje 459, a ranjeno je najmanje 4.072, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zaplena u laboratoriji je potencijalna 'mikrobna bomba' Visoki medicinski izvor rekao je za CNN da su borci RSF-a zaplenili laboratoriju koja sadrži uzorke bolesti i druge biološke materijale.

SZO ne krivi nijednu stranu što je zauzela laboratoriju, ali upozorava da medicinski tehničari više nemaju pristup objektu.

Nima Sadeed Abid, predstavnik SZO u Sudanu, opisao je razvoj kao "izuzetno opasan" jer se u laboratoriji nalaze izolovani uzorci poliomijelitisa, malih boginja i kolere.

„Postoji ogroman biološki rizik povezan sa okupacijom laboratorije za javno zdravlje u Kartumu“, dodao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading