POČINJE NAPAD?! Poslate nuklearne podmornice sa krstarećim raketama da obuzdaju Iran (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Mornarica SAD je objavila da je rasporedila podmornicu sa nuklearnim pogonom na Bliski istok kao podršku Petoj floti sa sedištem u Bahreinu.

Komandant Timoti Hokins, portparol flote, rekao je u saopštenju da je USS Florida ušao u region 6. aprila i počeo da prolazi kroz Suecki kanal 7. aprila. Mornarica je objavila fotografiju podmornice klase Ohajo dok je prolazila kroz Suecki kanal na putu ka Persijskom zalivu.

- Ona je sposobna da nosi do 154 krstareće rakete Tomahavk i raspoređena je u Petu flotu SAD kako bi pomogla u osiguravanju regionalne pomorske bezbednosti i stabilnosti - rekao je portparol. Krstareće rakete Tomahavk mogu se lansirati sa brodova ili podmornica i imaju domet do 2.500 kilometara.

POČINJE NAPAD?! Poslate nuklearne podmornice sa krstarećim raketama da obuzdaju Iran (FOTO/VIDEO)

Wikipedia

 

Pentagon obično ne otkriva lokacije svojih podmornica dok su na moru. Raspoređivanje je objavljeno dan nakon što su američka Peta flota i njeni partneri objavili upozorenje u kojem se savetuje svim brodovima da nastave sa oprezom nakon eskalacije tenzija između Irana.

Pozivajući se na dva zapadna obaveštajna zvaničnika, The New York Times je izvestio da Vazdušno-kosmičke snage Iranske Revolucionarne garde pripremaju napad dronom na civilne trgovačke brodove u vlasništvu Izraela koji plove u Persijskom zalivu i Arapskom moru.

Dva vojna savetnika garde ubijena su u nedavnim izraelskim udarima na Siriju. Naoružane frakcije koje podržava Iran takođe su se pre nekoliko nedelja upustile u smrtonosnu konfrontaciju sa američkim snagama u severoistočnom regionu te ratom razorene zemlje. Teheran je obećao da će se osvetiti.

Američki zvaničnici rekli su njujorškom listu da bi raspoređivanje USS Florida trebalo da odvrati Iran i održi stabilnost jednog od najprometnijih brodskih puteva na svetu.

Peta flota patrolira ključnim Ormuškim moreuzom, uskim prolazom Persijskog zaliva kroz koji prolazi 20 odsto svetske nafte. Njene operacije pokrivaju moreuz Bab el-Mandeb kod Jemena i Crveno more koje se proteže do egipatskog Sueckog kanala.

Raspoređivanje USS Florida je poslednja u nizu mera Vašingtona koje imaju za cilj da zastraše Iran i njegove saveznike na Bliskom istoku. Krajem marta, Pentagon je odlučio da zadrži nosač aviona Džordž H.V. Buš u Sredozemnom moru, kao i da rasporedi eskadrilu jurišnih aviona A-10 u regionu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading