EU ZABRANILA UVOZ RUSKE NAFTE Jedna od najbogatijih država sveta ga je utrostručila!
Shutterstock

Singapurski uvoz ruske nafte gotovo se utrostručio u prvom kvartalu 2023., pokazuju vladini podaci, nakon što je EU zabranila uvoz naftnih derivata iz Rusije.

"Azijski tigar", kako još zovu ovu ostrvsku grad-državu, uvezao je 741.000 tona ruske nafte u tom razdoblju, što čini oko 23 odsto ukupnog singapurskog uvoza rafiniranih proizvoda, pokazao je obračun Rojtersa temeljen na podacima Enterprise Singapore.

Evropska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih proizvoda od 5. februara, a uz EU i Australiju još sedam država nametnulo je gornju granicu od 45 dolara za trgovinu ruskom naftom uz korišćenje zapadnih brodova i osiguranja, prenosi Jutarnji list.

Ograničenja, koja su promenila globalne tokove trgovine naftom, imaju za cilj da obuzdaju prihode Moskve, a istovremeno da omoguće Rusima da ostanu na tržištu i održavaju niske svetske cene nafte.

Singapur nije deo grupe zemalja koje su zabranile uvoz ruske nafte, ali jedan singapurski zvaničnik je još u februaru rekao da će kompanije u zemlji morati da razmotre i upravljaju svakim potencijalnim uticajem na svoje poslovne aktivnosti, transakcije i odnose s kupcima kada posluju s ruskom sirovom naftom.

Inače, ključni kupci nafte iz Singapura su Južna Koreja, Kina, Tajvan i Japan.

Rusija je, s druge strane, uspela da pronađe alternativne kupce za svoju naftu, s isporukama u Brazil, Tunis i Bliski istok. Njihov izvoz u ta područja dosegao je rekordne nivoe, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading