"RUSIJA NE MOŽE DA IMA PRAVO VETA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN" Stigao oštar zahtev, evo šta se navodi u povelji UN
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ovo smatra savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak smatra da Rusija ne može da bude članica Saveta bezbednosti UN i da ima pravo veta u ovoj organizaciji.

„Ruska Federacija ne može ni da predsedava Savetom bezbednosti UN, niti ima pravo veta“, napisao je Podoljak na svom Tviter nalogu.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je ideja o oduzimanju članstva Rusiji u UN marginalna, da je ovaj scenario očigledno nerealan i da Savet bezbednosti UN nikada neće dati takvu preporuku.

Nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini , zapadne zemlje povremeno čuju pozive da isteraju Rusku Federaciju iz Saveta bezbednosti UN. U međuvremenu, učešće Rusije u Savetu bezbednosti kao stalne članice navedeno je u članu 23 povelje organizacije.

Dakle, da bi se Rusija isključila iz Saveta bezbednosti, bila bi potrebna izmena Povelje UN. Prema Povelji UN, amandmani zahtevaju potpis svih stalnih članica Saveta bezbednosti. Istovremeno, Rusija ima pravo veta na takav predlog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading