RUSI RAZVILI NOVO RAZORNO ORUŽJE Testirali ga odmah i to u "operativnoj oblasti"
Foto: Printscreen/Twitter

Cela platforma - za koju se veruje da je prva te vrste - testirana je u "operativnoj oblasti" u Ukrajini, a početna serija je već ušla u proizvodnju.

Agencija TASS navodi da je reč o prvom dronu sa domaćim termovizijskim kamerama koji nadzor može da vrši i sa tla i iz vazduha, što su bile sposobnosti koje su, navodno, nedostajale ruskim snagama.

- Trenutno je ruska vojska naoružana raznim optoelektronskim sredstvima za prikupljanje informacija o terenu u svim vremenskim uslovima, uključujući termoviziju. Istovremeno, uvek postoji dilema za optička i termička sredstva za snimanje – ili imate veliko vidno polje ili pružate visoku detaljnost slike - rekao je generalni direktor Optičko-mehaničkog dizajnerskog biroa "Astron" Vladimir Popov.

On napominje da su ruski inženjeri odlučili da "integrišu" "leteći termovizir" u "sistem za nadzor zemlje", rešavajući dilemu na nekonvencionalan i "elegantan način".

Dron može da detektuje ljude na udaljenosti do 800 metara i vozila na 2.000 metara kada "inteligentna ugrađena analitika ističe otkrivene objekte na ekranu kako bi pomogla operateru".

Dodaje se da to sugeriše da sistem ima digitalni marker, sličan prepoznavanju lica, koji prati metu na ekranu i pokreće je pomoću baze podataka pojedinaca ili vojnih vozila.

Ruski sajt "Aviejšon21" navodi da je "uređaj dizajniran da radi kao deo malih jedinica, a glavni zadatak mu je da identifikuje objekte koji imaju termički potpis koji se razlikuje od okruženja".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading