ŠOLC I BAJDEN DIREKTNO UMEŠANI! Simor Herš objavio nove dokaze: Dogovorili su se u Beloj kući!
Foto: Printscreen/Youtube

Nemački kancelar Olaf Šolc diskutovao je sa Bajdenom o sabotaži Severnog toka za vreme svoje posete Sjedinjenim Državama i pokušao da zataška priču, tvrdi američki novinar Simor Herš koji je pre šest nedelja objavio tekst u kome je za diverziju gasovoda optužio američku administraciju.

Herš je, naime, naveo da je predsednik SAD Džozef Bajden imao osamdesetominutni sastanak sa Šolcom - i to bez svedoka, tokom koga se, kako mu je saopštio upućeni izvor, pričalo baš o diverziji na gasovodu.

"Početkom marta, predsednik Bajden je u Vašingtonu ugostio nemačkog kancelara Olafa Šolca. Putovanje je uključivalo samo dva javna događaja, kratku razmenu komplimenata između Bajdena i Šolca pred novinarima Bele kuće, bez dozvoljenih pitanja i intervju za Si-En-En sa Šolcom, koji se nije dotakao navoda o gasovodu", opisao je Herš.

ŠOLC I BAJDEN DIREKTNO UMEŠANI! Simor Herš objavio nove dokaze: Dogovorili su se u Beloj kući!

Tviter printskrin

 

 

Kancelar je, naime, doleteo u Vašington bez predstavnika nemačke štampe u avionu, a uz to nije bila zakazana zvanična večera, niti su dva svetska lidera održala konferenciju za štampu što se, kako je primetio Herš, rutinski događa nakon takvih sastanaka.

"Od tada nije bilo izjava ili pisanih saopštenja ni jedne, ni druge vlade, ali mi je neko ko ima pristup diplomatskim obaveštajnim podacima rekao da je bilo diskusije o uništenju gasovoda i da su, kao rezultat toga, određeni elementi u CIA su zamoljeni da u saradnji sa nemačkim obaveštajnim službama pripreme priču koja bi američkoj i nemačkoj štampi obezbedila alternativnu verziju o tome kako je uništen Severni tok 2", naveo je Herš na svom blogu.

Ubrzo zatim, "Njujork tajms" je objavio priču da je za diverziju odgovorna "proukrajinska grupa".

Oba ruska gasovoda postavljena na dnu Baltičkog mora, Severni tok 1 i 2 uništena su u eksploziji.

Švedska, Danska i Nemačka vode istrage, ali još nisu došle do konkretnih rezultata. Kremlj je to ocenio kao akt međunarodnog terorizma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading