LAVROV ŽESTOKO OPLEO PO ZAPADU! Ruski ministar otkrio zašto gore Ukrajina, Gruzija i Moldavija!
Foto: AP/Tanjug

O Gruziji

Kako je rekao, situacija u Gurziji u velikoj meri podseća na kijevski „Majdan“, kada je 2014. godine izveden državni udar.

"Nema sumnje u to da je zakon o registrovanju tih nevladinih organizacija koje dobijaju sredstva iz inostranstva u visini od samo 20 odsto od svog budžeta bio samo izgovor da se započne pokušaj nasilne smene vlasti“, rekao je on.

O Moldaviji

U Moldaviji protesti protiv aktuelne vlasti se osuđuju jer, za razliku od Gruzije gde opozicije zastupa interese Zapada, opozicija u Moldaviji zastupa drugačiji pogled za razliku od vlade i predsednika.

"Bukvalno se pred našim očima dešavaju dve veoma slične situacije samo su postavke različite“, istakao je.

O Ukrajini

Lavrov je podsetio na ne baš tako davnu izjavu ruskog lidera Vladimira Putina koji je rekao da oni koji budu želeli da pokrenu novi rat u Donbasu da će uništiti Ukrajinu.

„Međutim, prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, ukrajinska vojska u većoj meri razume pogubnost akcija u slučaju rasplamsavanja sukoba. Iskreno se nadam da ih političari neće huškati, a pre svega Zapad na čelu sa SAD“, istakao je.

Ministar se dotakao i teme mirnih pregovora sa Ukrajinom. On je rekao da u Moskvi ne vide nikakve naznake da bi do toga moglo doći u skorije vreme, o čemu su ruski zvaničnici, ali i neki zapadni političar govorili u poslednje vreme.

Šta posle ukrajinskog konflikta?

Na pitanje novinara šta nas čeka nakon završetka ukrajinskog konflikta, Lavrov je rekao da smatra da će uslediti jedan sasvim nov period u kojem će vladati multipolarnost. On je dodao da misli da taj proces prelaska neće trajati kratko, ali da će sam put do multipolarnosti trajati dosta dugo.

„Stvaranje mnogopolarnosti u svetu biće jedna nova istorijska epoha. U to sam ubeđen“, ocenio je šef ruske diplomatije. Lavrov je kazao i da je Zapad postao agresivan jer oseća da se situacija u svetu menja, te da zbog toga još više pribegava različitim pritiscima, posebno kada je reč o konkurenciji.

Kina – sledeći protivnik Zapada

Ministar je, takođe, akcentovao da je Kina sledeći protivnik Zapada o čemu su njegove kolege već na neki način javno govorile.

Pritisak sankcijama na Peking u budućnosti će samo nastaviti da raste“, ocenio je Lavrov i dodao da je za sada ipak najviše „na tapetu“ Ruska Federacija.

Zapad pokušava da zavadi Kinu i Indiju

Zapadne kolege pokušavaju da zavade Kinu i Indiju, ali obe zemlje to dobro vide i razumeju da NATO pokušava da postane dominantna sila i u Azijsko-tihookeanskom regionu, kazao je Lavrov.

Kako je ocenio, Indija se vodi, pre svega, svojim nacionalnim interesima, ali na nju, baš kao i na Kinu, Zapad vrši pritisak.

Rusija, sa druge strane, želi da ove dve velesile imaju dobre odnose jer će svi imati koristi od dobrog dijaloga Kine i Indije, poručio je on.

O razgovoru sa Blinkenom

Odgovarajući na pitanje o susretu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama samita G20, Lavrov je potvrdio da se susret dogodio i dodao da su razgovarali o strateškoj stabilnosti u kontekstu odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja (START).

Takođe je rekao i da je bilo reči i o ukrajinskom konfliktu, kao i da ni o čemu drugom nije bilo reči sem o te dve teme.

„Razgovor je trajao deset minuta, a sve što sam čuo već sam imao priliku i ranije da čujem od američkih kolega. Razgovor je bio konstruktivan, bez emocija, rukovali smo se, to je bio jedan sasvim običan civilizovani razgovor“,zaključio je Lavrov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading