SRUŠENI SNOVI MOSKVE Nemačka našla zamenu za ruski gas
Foto: Shutterstock/EPA/Ilustracija A.V.

Između 2017. i kraja februara 2022. Nemačka je uvozila u proseku 77 teravat sati prirodnog gasa mesečno, minus izvoz, koji je korišćen za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu Nemačke Federalne mrežne agencije. vidi dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od septembra 2022. do kraja januara – što znači bez isporuka ruskog gasa – iznosio je 72,7 teravat sati mesečno.

Pored toga, Nemačka je u januaru dobila oko 4 teravata sata tečnog prirodnog gasa (LNG) preko novih LNG terminala na nemačkim obalama. Prema Federalnoj agenciji za mreže, to znači da je zemlja potrošila oko 1.000 teravat sati prirodnog gasa 2021.

U Nemačku je iz Norveške stizalo u proseku 26 teravat sati prirodnog gasa mesečno od 2017. do kraja februara 2022. godine, navodi se u dokumentu. Nakon ruskih rezova, ova količina je porasla na 41 teravat sat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Holandije porastao je sa 2 na 25 teravat sati, dok su tokovi gasa iz Belgije porasli sa oko 2 teravat sata na oko 23 teravat sati u proseku od septembra.

Brojke takođe pokazuju značajan pad nemačkog izvoza prirodnog gasa, na primer u Švajcarsku.

Federalna mrežna agencija nastavlja da ocenjuje snabdevanje Nemačke gasom kao „stabilno“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading