PENTAGON SRUŠIO SNOVE KIJEVA O MOĆNOM ORUŽJU "Nema smisla da ih obučavamo, možda nikada ih neće dobiti"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Konflikt u Ukrajini je pokazao da naša vojno-industrijska baza nije dostigla potreban nivo za proizvodnju municije", saopštio je zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal tokom brifinga u Kongresu, a prenele "RIA Novosti".

SAD, priznaje Kal, ne vide nikakav smisao u obučavanju ukrajinske vojske da koristi borbeni avion F-16 jer Kijev „možda nikada neće dobiti" to oružje.

„Pažljivo smo proučili ovo pitanje. Ako započnemo novu proizvodnju, biće potrebno 3 do 6 godina da Ukrajina dobije nove lovce", rekao je zamenik američkog sekretara za odbranu, dodajući da bi za slanje starih modela ovih lovaca bilo potrebno od 18 do 24 meseca.

U principu, američki lovci bi u Ukrajinu možda i stigli, ali tek kada se konflikt završi i više ne budu potrebni.

Jer, Pentagon, naime, kako Kal (koji se nada podršci Kongresa za dalje slanje vojne pomoći), kaže - predviđa i da bi sukob u Ukrajini mogao da potraje naredne tri godine.

Kako smatra general Daglas Sims, direktor operacija Združenog načelnika štabova, trenutna situacija između Ukrajine i Rusije je "generalno statična".

„Obe strane unose značajnu količinu artiljerije, što dovodi do minimalnih promena na teritoriji i značajnog broja žrtava", rekao je on na saslušanju u američkom Kongresu, a prenele "RIA novosti".

Zanimljiv novitet koji stiže sa Zapada je da davanje, kako to u Kongresu republikanci znaju da kažu, "blanko čekova" za Ukrajinu, izgleda da se privodi kraju, budući da se u Americi konačno postavilo pitanje i zloupotrebe pomoći.

Da Vašington dobija izveštaje o zloupotrebi vojne pomoći Kijevu, pred Kongresom je rekao generalni inspektor Ministarstva odbrane SAD Robert Storč koga su upitali o radu "vruće linije" namenjene za ovo pitanje.

Cilj je dati ljudima priliku da prijave ono što misle da bi moglo biti pogrešno. Primamo sve vrste optužbi i nastavljamo da ih procenjujemo", rekao je Storč.

Zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal je ipak optimista. Jer, bez obzira što navodi da Vašington prepoznaje problem korupcije u Ukrajini, on, kako kaže, veruje da se isporučeno oružje koristi "za svoju namenu".

Budući da su novinari američkog „Hila" nedavno izračunali da je ukupna potrošnja SAD za podršku Kijevu za godinu dana dostigla čak 77,5 milijardi dolara- jasno je da je to "verovanje" u poštenje Ukrajine i Zelenskog prilično veliko, prenosi RT Balkan.

Kal isto tako ima poverenja i prema ukrajinskoj neonacističkoj jedinici Azov, i misli da nije istina da oni koriste američko oružje.

„Nemam nikakve dokaze o tome", rekao je on na saslušanju u američkom Kongresu, komentarišući izveštaj o upotrebi američkog oružja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading