KATAKLIZMA Ruski vojni stručnjak upozorio da SAD vrlo lako mogu da budu sravnjene sa zemljom
Foto: EPA/Foto: EPA

- Geolozi veruju da bi supervulkan Jelouston mogao da eksplodira svakog trenutka. Tu postoje znaci rastuće aktivnosti. Stoga je dovoljan relativno mali udar, na primer snage jedne megatone, da bi se pokrenula erupcija. Posledice će biti katastrofalne za Sjedinjene Države, ta zemlja će jednostavno nestati - rekao je Sivkov.

On je govorio i o mogućnosti da ruska vojska pokuša da izazove zemljotres u Americi, koji bi bio razorniji od onoga koji je nedavno opustošio Tursku i Siriju.

- Naša moćna podmornica „Belgorod“ trenutno se nalazi u Tihom okeanu. Kalifornijski rasedi San Andreas i San Hasinto nalaze se u blizini mora. A ovi rasedi, ako se aktiviraju raketnim udarom s podmornice, mogu da pokrenu zastrašujući okeanski cunami. Pukotine će eksplodirati i srušiti i zapadnu i istočnu obalu SAD - objasnio je Sivkov.

Interesantno je da je gotovo istovremeno američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš javno optužio predsednika Džoa Bajdena da je lično naredio miniranje gasovoda Severni tok, i to iz političkih razloga.

- Bajdenov cilj je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća. Nemačke vlasti su uvele sankcije, zaustavile jedan gasovod, ali su imale pravo da otvore novi, što Bajden nije želeo. U tome je i bila suština operacije: učiniti tako da Evropa, konkretno zapadna Evropa, nastavi da podržava NATO i isporučuje oružje Ukrajini, raspirujući ono što je očigledno hibridni rat protiv Rusije koji se upravo vodi - rekao je Herš u intervjuu za TV Raša tudej.

Komentarišući navode zvaničnika u Vašingtonu da je zapravo Rusija izazvala eksplozije na Severnom toku, Herš je rekao da su to budalaštine.

- U poslovnim krugovima povezanim s gasovodima niko ne veruje da je Rusija to uradila. Svi shvataju da bi to s ruske strane bila potpuna ludost - zaključio je Herš.

Tempirana bomba u srcu Amerike

Jeloustonska kaldera, geološki oblik koji nastaje kad se vulkan uruši sam u sebe i tako stvori ogroman krater, a koja leži ispod najstarijeg nacionalnog parka u SAD, dobila je  nadimak supervulkan zbog toga što bi njegova erupcija mogla da dovede do katastrofe na globalnom nivou. Ovaj vulkan nalazi se na prostoru tri države, Vajominga, Montane i Ajdaha. Ukoliko dođe do erupcije, stručnjaci smatraju da će ona imati snagu od 875.000 tona TNT-a, a primera radi, atomske bombe koje su bačene pale na Hirošimu i Nagasaki imale su snagu od 12 do 15 hiljada tona.  Veruje se da erupcija supervulkana može da izbaci toliko pepela da će stići ne samo do svake pojedinačne američke države, već i do juga Kanade i severa Meksika. Pepeo bi uticao na poljoprivredu, prouzrokovao glad, zagadio izvorišta vode, a tolika količina bi mogla da potpuno blokira sunčeve zrake i uvede zapadnu hemisferu u novo ledeno doba.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading