RUSKI HAKERI NAPALI NATO Sajtovi ne rade, nastao potpuni haos, generali Alijanse u šoku (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grupa hakera Killnet preuzela je odgovornost za napade distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), ali nije dala više detalja.

- Mi izvodimo udare na NATO. Detalji u zatvorenom kanalu - rekao je na jednom od svojih pridruženih Telegram kanala.

 

 

Veb stranica NATO štaba za specijalne operacije, koja se nalazi u Belgiji, nije radila nekoliko sati pre nego što je obnovljena.

Ostale organizacije pogođene napadom uključuju Strateški vazdušni transport.

To je multinacionalna organizacija koja se oslanja na podršku NATO-a u svom zadatku pružanja vojnih i humanitarnih vazdušnih transporta.

U februaru prošle godine organizacija je isporučila zalihe ukrajinskoj vojsci.

Većina, ali ne i sve države članice su članice NATO-a.

Trenutno se koristi za transport opreme za traganje i spasavanje do područja pogođenog zemljotresom.

Jedan od aviona organizacije C-17, za koji se verovalo da je dopremao zalihe vazduhoplovnoj bazi Indžirlik u južnoj Turskoj, upozoren je na prekid u poruci menadžera SAC-a preko mreže ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting Sistem).

Avionu je rečeno da je NATO mreža NR – za koju se veruje da se koristi za prenošenje osetljivih podataka – pogođena napadom uskraćivanja usluge.

Iako kontakt sa letelicom nije izgubljen, hakerski napad je verovatno omeo napore za pružanje pomoći.

Potvrđujući hakerski napad, zvaničnik NATO-a je rekao:

- NATO sajber eksperti se aktivno bave incidentom koji pogađa neke veb-sajtove NATO-a. NATO se redovno bavi sajber incidentima i veoma ozbiljno shvata sajber bezbednost.

Zapadne bezbednosne agencije opisale su Killnet kao  grupu prokremljskih aktivista koji imaju za cilj da poremete vojne i vladine veb stranice zemalja koje podržavaju Ukrajinu prilično osnovnim DDoS napadima.

 

 

Rusija se smatra leglom talentovanih hakera, a bezbednosni zvaničnici na Zapadu su rekli da su dali prednost suočavanju sa rizikom.

U maju prošle godine, britanska policija je u Londonu uhapsila člana Kilneta. Kao odgovor, Killnet je zapretio da će onemogućiti respiratore u britanskim bolnicama ako policija ne pusti neimenovanu osobu.

U januaru je Killnet okrivljen za uklanjanje veb stranica 14 američkih bolnica, iako su američki zvaničnici rekli da je uticaj bio ograničen i da nisu otkriveni neovlašćeni ulasci u sajber arhitekturu bolnica.

U martu 2022, ubrzo nakon što je Kremlj izvršio invaziju na Ukrajinu, Killnet je objavio snimak figure sa kapuljačom i iskrivljenim glasom koja poziva Ruse da ne beže iz zemlje, već da podrže otadžbinu.

Killnet se sukobio u sajber prostoru sa prozapadnim hakerskim kolektivom Anonimus koji je napao različite ruske mete. Killnet je ranije tvrdio da je uklonio server Anonimusa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading