KAZNA ZA NATO DRŽAVU ZBOG RUSIJE Sankcije se moraju sprovesti u potpunosti, inače slede posledice
Foto: Shutterstock

Najviši zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije posetiće Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate sledeće nedelje kako bi upozorio tamošnje zvaničnike i kompanije da će ih Vašington kazniti ako izbegnu svoje sankcije Rusiji, preneo je Rojters u subotu.

Brajan Nelson, podsekretar odeljenja za terorizam i finansijske obaveštajne službe, otputovaće u Oman, UAE i Tursku između nedelje i petka. Na sastanku sa vladinim zvaničnicima, preduzećima i finansijskim institucijama, Nelson će ih upozoriti da bi mogli da izgube pristup američkim tržištima „zbog poslovanja sa subjektima pod sankcijama“, rekao je portparol Trezora novinskoj agenciji.

Američki zvaničnici su više puta isticali Tursku kao potencijalno središte izbegavanja sankcija, a neimenovani zapadni zvaničnici rekli su za Fajnenšel tajms u avgustu da su „duboko zabrinuti“ zbog navoda o trgovini između turskih firmi i sankcionisanih ruskih subjekata.

Ankara je odgovorila da „neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe“, nakon telefonskog poziva u kojem je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo naizgled zapretio „uspehu turske ekonomije“ i „integritetu njenog bankarskog sektora. ”

Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe dobili upozorenja iz Vašingtona, a Adejemo je prošlog leta pozvao finansijske institucije Emirata da budu „izuzetno oprezne” u poslovanju sa drugim institucijama povezanim sa „ruskim finansijskim sistemom”. Portparol Ministarstva finansija rekao je Rojtersu da će Nelson osuditi "loše poštovanje sankcija" UAE tokom njegove posete.

U poslednjih mesec dana, SAD su sankcionisale istaknutog turskog biznismena zbog navodnog pranja novca za iranski Korpus garde islamske revolucije i avijacionu firmu sa sedištem u UAE zbog navodne prodaje ruskoj privatnoj vojnoj korporaciji Vagner. Više kompanija iz Emirata je takođe kažnjeno zbog izbegavanja američkih sankcija Iranu.

I Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati glasali su na Generalnoj skupštini UN prošle godine za osudu ruske vojne operacije u Ukrajini, ali nijedna nijedna nije uvela svoje sankcije Moskvi. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održava bliske kontakte sa svojim kolegama u Kijevu i Moskvi i od početka je rekao da će njegovo diplomatsko rešavanje sukoba biti „uravnoteženo“.

S obzirom da su Turska i SAD takođe u zavadi oko odbijanja Ankare da potpiše kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin su prošle nedelje potvrdili svoju nameru da „razviju sveobuhvatnu saradnju“, uključujući povećanje snabdevanja Turske ruskim gasom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nikola

29.01.2023 08:41

I sad pričamo ko krši međunarodno pravo, ucene i samo ucene ali im to neće proći.

Ljubica

29.01.2023 09:06

Oni nisu ni uveli sankcije, ne verujem da će to uraditi pod pretnjom. Sigurno će se o tome razgovarati, ali da ih kažnjavaju, to se neće desiti.