PUTINOVA ORUŽJA SMRTI Ako ih upotrebi, NATO nosači aviona biće uništeni, ništa ih ne može zaustaviti (VIDEO)
Alo! Ilustracija A.V.

Prve informacije o „Posejdonu" počele su da se pojavljuju 2015. godine, ali Rusija nije žurila da zvanično objavi ovaj projekat. Tek 2018. Putin je najavio stvaranje torpeda, a godinu dana kasnije pojavio se snimak njegovog testiranja.

- Posejdon je jedno od šest „superoružja -ruskog predsednika Vladimira Putina", navodi autor.

Analitičar naglašava da „Posejdon" ima neograničen domet, postiže brzinu do 200 kilometara na sat, i može da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Torpedo je dizajniran da uništi udarne grupe nosača aviona i obalne ciljeve. Time će razmeštanje ovog oružja, predstavljati direktnu pretnju za NATO nosače aviona.

- Neki stručnjaci su „Posejdon" nazivali sistemom sudnjeg dana, jer njegova masivna nosivost ima potencijal da izazove radioaktivni cunami, koji bi mogao da izazove značajno uništenje - navodi se u članku.

Epštajn je uvrstio interkontinentalnu balističku raketu „Sarmat", hipersonični raketni sistem „Avangard", nuklearnu krstareću raketu „Burevestnik", hipersoničnu raketu „Kinžal" i protivbrodsku hipersoničnu raketu „Cirkon", na listu ruskog superoružja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading