SNIMCI IZNAD ARKTIKA UPLAŠILI AMERE Ono što Rusi tamo rade duboko ih je uznemirilo
Foto: mil.ru

Rusija nastavlja da širi vojne baze u arktičkoj regiji uprkos gubicima u Ukrajini, piše CNN koji je došao u posed novih satelitskih snimaka.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg takođe je za CNN rekao u ekskluzivnom intervjuu u petak da sada postoji "značajno gomilanje ruske vojske na dalekom severu", zbog čega je i Severnoatlantski savez "udvostručio svoju prisutnost" kao odgovor.

Video snimci su se pojavili nakon što je viši zvaničnik zapadnih obaveštajnih službi rekao za CNN da je Rusija povukla čak tri četvrtine svojih kopnenih snaga iz regije krajnjeg severa u blizini Arktika, i da ih šalje da ojačaju svoju posrnulu vojnu operaciju u Ukrajini.

Satelitske fotografije, koje je CNN dobio od kompanije "Maxar Technologies", pokazuju niz ruskih radarskih baza i pista koje su se poboljšavale tokom prošle godine.

Slike ne pokazuju nekakav dramatičan razvoj gradnje, već nastavak napretka u utvrđivanju i širenju područja za koje analitičari kažu da je od vitalne važnosti za rusku odbrambenu strategiju, pogotovo u vreme velikog pritiska na resurse Moskve.

Prema kompaniji, slike pokazuju nastavak rada na radarskim stanicama u mestu Olenegorsk, na poluostrvu Kola u severozapadnoj Rusiji, i u Vorkuti, severno od Arktičkog kruga.

Čini se da takođe pokazuju napredak u toku rada na dovršetku jednog od pet radarskih sistema Rezonans-N u Ostrovnoj, mestu smeštenom uz Barencovo more, u blizini Norveške i Finske na zapadu Rusije. Ruski zvaničnici tvrde da Rezonans-N može otkriti nevidljive letelice i objekte.

Tri nove kupole, kao i kućišta otporna na vremenske uslove koja se koriste za zaštitu radarskih antena, dovršena su ove godine na mestu PVO Tiksi, na krajnjem severoistoku, ako je za verovati Maxarovim slikama i analizama.

Tu su i poboljšanja uzletno-sletne staze i staze za parkiranje u vazdušnoj bazi Nagurskoje, najsevernijem ruskom vojnom objektu, i poboljšanja uzletno-sletne staze u vazdušnoj bazi "Temp", na ostrvu Kotelni, na severoistoku zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading