NOVE CENE GASA U EU Ministri energetike odredili "gornju" cifru
Shutterstock/g_tech

Kako prenosi Blumberg, Nemačka i Danska glasale su za. Holandija i Austrija su bile uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv.

Ograničenje cene prirodnog gasa biće aktivirano ako cene u holandskom gasnom čvorištu TTF pređu 180 evra po megavat-satu tokom tri uzastopna dana, što je znatno ispod 275 evra po megavat-satu koje je prvobitno predložila Evropska komisija prošlog meseca.

Do dogovora je došlo nakon višenedeljnih pregovora o ograničenju cene gasa, što je pitanje koje je dovelo do podele mišljenja u Evropske unije. Češka inače trenutno predsedava Savetom EU.

Komesarka za energetsku politiku bloka Kadri Simson je ranije danas izjavila da je dogovor o ograničenju cene gasa u Evropskoj uniji "na dohvat ruke".

"Čvrsto verujem da je dogovor na dohvat ruke. Naravno, to zahteva veoma snažan duh kompromisa od strane svih", rekla je Simson, po dolasku u Brisel na sastanak ministara energetike članica EU, koji treba da se dogovore o limitiranju cene gasa, preneo je Rojters.

Grčki ministar energetike Kostas Skrekas je ocenio ranije danas da bi najnoviji nacrt predloga o gornjoj granici cene gasa, prema kojem bi se ograničenje aktiviralo ako tržišne cene pređu 188 evra po megavat-satu tokom tri dana uzastopno, bio dobar kompromis.

"Bilo koja stopa između 150 i 190/200 evra bi funkcionisala. Mislim da će nivo od 188 evra pružiti pravi signal tržištima", rekao je Skrekas novinarima neposredno pre početka sastanka u Briselu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading