POČINJE NOVA ERA ZA RUSKI NAROD "Ostvario se zavetni san, pravda je pobedila"
Foto: Alo/ilustracija

"Stanovnici DNR su upravo to i čekali od 2014. godine", rekao je.

Kako kaže, danas među stanovnicima republike vlada svečano raspoloženje, uprkos neprekidnom granatiranju.

"Za ulazak Donjecke Narodne Republike u sastav Rusije glasalo je 99,23 odsto stanovnika. Takav rezultat je bio očekivan: dugih osam i po godina smo težili tom danu, nepokolebljivo smo branili svoju zemlju od zločinačkog ukrajinskog režima i branili smo svoje pravo da budemo Rusi. Ostvario se zavetni san, pravda je pobedila", rekao je Pušilin.

 

 

Sada odluku stanovnika DNR treba utvrditi na zakonodavnom nivou u Moskvi: upravo zbog toga Pušilin je otputovao u rusku prestonicu.

"Volja naroda Donjecke Narodne Republike ogleda se u završnom protokolu Centralne izborne komisije. Sa tim dokumentom sam i krenuo u Moskvu kako bi ozvaničio ulazak republike u sastav Rusije", dodaje lider DNR.

Nakon završetka neophodnih procedura, Donjeck će postati jedan od subjekata Rusije. Pušilin dodaje da Donbas, uprkos promeni statusa teritorije, ni u kom slučaju ne planira da prekida kontakte sa državama koje su letos priznale njenu nezavisnost.

"Naravno, nakon ovog dugoočekivanog događaja očekuju nas mnoge promene, to će se odnositi i na spoljnopolitički rad. Kao ruski subjekat, mi ćemo se pridržavati vektora razvoja diplomatskih odnosa naše velike otadžbine. Polazeći od toga, siguran sam da ćemo sačuvati tople i uzajamno korisne odnose sa onim zemljama koje se nisu plašile da nas podrže u teško vreme i koje su priznale državni suverenitet Donjecke Narodne Republike", pojasnio je Pušilin.

 

 

Kako dodaje, jedan od ključnih spoljnih partnera DNR bila je i ostala Sirija, koja je među prvima priznala nezavisnost republike.

"Sa takvim zemljama, uključujući Siriju, realizovaćemo postignute sporazume. I kao subjekt Rusije, imaćemo pravo na spoljnoekonomske odnose", kazao je Pušilin.

Završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Građani su ubedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto, u Hersonskoj – 87,05 odsto.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading