POSLEDNJE UPOZORENJE VAŠINGTONU I TAJPEJU Kina rasporedila ratne avione i brodove u blizini Tajvana
EPA

- Peking je sproveo „zajedničku bezbednosnu proveru borbene gotovosti koja uključuje više službi i oružja u vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan , rekao je u sredu stariji pukovnik Ši Ji, portparol komande istočnog krila Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA).

Ši je dodao da je manevar bio odgovor na „dosluh“ između SAD i „snaga za nezavisnost Tajvana“. On je takođe rekao da bi podrška Vašingtona vlastima u Tajpeju „dovela Tajvan u opasnu situaciju i izazvala ozbiljne posledice“.

Ši je rekao da se kineska vojska obučava da „odlučno osujeti bilo kakvo mešanje spoljnih snaga i pokušaje secesije“ u Tajpeju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je 30 kineskih ratnih aviona letelo blizu ostrva istog dana kada je američka delegacija predvođena senatorkom Tami Dakvort stigla u Tajpej. 

Kineski državni list Global Times je u međuvremenu izvestio da je letelica trenirala „zauzimanje premoći u vazduhu i vazdušne udare“.

Tajvanski predsednik Cai Ing-ven rekao je da Tajpej traži bližu saradnju sa Vašingtonom po pitanju bezbednosti. Ona je dodala da Pentagon "proaktivno" planira partnerstvo između Nacionalne garde SAD i odbrambenih snaga Tajvana.

SAD i Kina optužuju jedna drugu za podsticanje vojnih tenzija oko Tajvana i u regionu Južnog kineskog mora. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading