RUSI ĆE PRESTATI DA NAM ISPORUČUJU GAS Ovoj evropskoj državi rok ističe, Putin samo što nije zavrnuo ventil
Foto: Shutterstock/EPA/Alexei Danichev

Međutim, takav potez ne bi odmah doveo danske isporuke gasa u opasnost.

Ruska šema plaćanja u rubljama otkrila je pukotine u jedinstvenom odgovoru Evropske unije na sukob u Ukrajini, pri čemu su neke zemlje odbijale da plate u rubljama, a druge su pronalazile načine da se povinuju.

"Gasprom eksport nastavlja da zahteva da Orsted plaća isporuke gasa u rubljama. Nemamo nikakvu obavezu po ugovoru da to učinimo i više puta smo obavestili Gasprom eksport da to nećemo učiniti", naveo je Orsted u saopštenju.

"Postoji rizik da će Gasprom eksport prestati da isporučuje gas Orstedu. Iz Orstedovog ugla, ovo bi bilo kršenje ugovora“, dodaje se.

Ne postoji gasovod direktno od Rusije do Danske, što znači da Moskva neće moći direktno da obustavi isporuke toj zemlji.

Danska agencija za energetiku saopštila je da neće biti neposredne posledice po Dansku ukoliko Rusija obustavi prodaju gasa Orstedu. Agencija je takođe saopštila da ima plan za vanredne situacije ako dođe do nestašice gasa.

Orsted je rekao da očekuje da će biti moguće da se gas kupi na evropskom tržištu.

"Pripremili smo se za ovaj scenario kako bismo minimizirali rizik za Orstedove kupce gasa, a to su pre svega velike kompanije u Danskoj i Švedskoj“, saopštila je kompanija.

Nije bilo jasno da li će isporuke biti prekinute nakon Orstedovog roka za plaćanje 31. maja, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading