"SRBIJA JE NAŠA BRESTOVSKA TVRĐAVA!" Ovako je govorio Žirinovski - Kad su se Srbi borili za slobodu, onda se to nazivalo "etničko čišćenje"
Foto: TanjugAP Photo/Alexander Zemlianićenko

Žirinovski je važio za velikog srpskog prijatelja.

- Decenijama NATO, Albanija i kosovski Albanci istiskuju Srbe sa svojih istorijskih teritorija. Kad su se Srbi borili za svoju slobodu protiv Hrvata, muslimana i Albanaca, onda se to nazivalo "etničko čišćenje", a sad kad su kosovski Albanci napali Srbe, to se naziva "borba sa kriminalom". To je čudovišno, moramo biti solidarni sa našom pravoslavnom braćom Srbima! - rekao je Žirinovski 2019. godine, kada je ROSU upala na sever Kosova i Metohije.

Predsednik LDPR pozvao je tada vlast u Rusiji da pomogne Srbiji. On je govorio i da Albanci "plešu uz američku melodiju", što Srbi ne rade.

- Srbija je naša Brestovska tvrđava - govorio je lider LDPR.

Žirinovski se glasno protivio NATO agresiji na SRJ i učestvovao je na protestu ispred američke ambasade u Moskvi 1999. godine.

Na protestu 25. marta 1999. godine, dan nakon početka bombardovanja, Žirinovski je mahao svojom partijskom zastavom ispred američke ambasade u Moskvi, a na glavi je imao šajkaču sa srpskim grbom na kokardi.

Na poziv predsednika SRS Vojislava Šešelja, Žirinovski je nekoliko puta boravio u Srbiji devedesetih godina.

Šešelj uputio telegram saučešća

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj uputio je Državnoj dumi Ruske Federacije i Poslaničkoj frakciji Liberalno-demokratske partije Rusije telegram saučešća povodom smrti Vladimira Volfoviča Žirinovskog.

- Sa dubokim žaljenjem sam primio vest da je u Moskvi umro moj dugogodišnji prijatelj Vladimir Volfovič Žirinovski, predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije i dugogodišnji deputat ruske Dume. Žirinovski je bio veliki ruski patriota, prijatelj Srpske radikalne stranke i celog srpskog naroda.

Više puta je bio u Srbiji i uvek veoma srdačno dočekivan. Bio je i dragi gost Srpske radikalne stranke, a opština Zemun ga je na moj predlog 1998. godine proglasila Počasnim građaninom.

Vladimir Žirinovski je uvek istupao protiv svih srpskih neprijatelja, a u Beograd je stigao i u vreme najtežih napada na srpski narod.

Smrt Vladimira Žirinovskog veliki je gubitak, a ostaće zapamćeno da je i iz bolesničke sobe uputio reči podrške hrabroj ruskoj vojsci koja učestvuje u specijalnoj vojnoj akciji u Ukrajini.

Liberalno-demokratskoj partiji, Ruskoj dumi i celom bratskom ruskom narodu u ime Srpske radikalne stranke upućujem izraze iskrenog saučešća - poručio je Šešelj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Milovan

07.04.2022 09:32

@Ors - Nema nama nista bez nase brace Rusa cim zavrse Ukrinu dolaze na kosovo.

Čika Jova

07.04.2022 08:31

Zahvalni smo za svaku lepu reč o Srbima i Srbiji.