KOMEMORACIJA U NJUJORKU Obeležava se godišnjica terorističkog napada
Tanjug/ AP

U Njujorku je oglašavanjem zvona i minutom ćutanja počela centralna komemoracija obeležavanja 20 godina od terorističkih napada u SAD.

Među prisutnima su američki predsednik Džozef Bajden, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, kao i mnogi drugi zvaničnici, prenosi AP.


Svečane komemoracije planirane su na još dve lokacije gde su napadači oborili otete avione - u Pentagonu i u polju u blizini Šenksvila u Pensilvaniji.

Poštu žrtvama na sve tri lokacije odaće predsednik Bajden, a bivši predsednik Džordž W. Buš govoriće na ceremoniji u Pensilvaniji.

Napad 11. septembra je najgori teroristički napad koji su Sjedinjene Države pretrpele u svojoj istoriji, koji je umnogome uticao i trasirao put kojim će ići spoljna politika jedine tadašnje supersile.

Ukupno 2.996 ljudi poginulo je u napadima 11. septembra, uključujući 19 terorista. U udaru na Svetski trgovinski centar i posledičnom rušenju Kula bliznakinja život su izgubile 2.763 osobe, među kojima su bila 343 vatrogasca i zdravstveno osoblje i 60 policajaca.

U napadu na Pentagon poginulo je 189 ljudi, uključujući sve na letu 77. Još 44 je poginulo u padu aviona u Šenksvilu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading