Petković primio Čen Bo
Foto: Alo/kancelarija za KiM

Na samom početku razgovora, Petković je naglasio da su poseban pečat sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i NR Kine dali prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saoštila je Kancelarija za KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je izrazio posebnu zahvalnost NR Kini i ambasadorki Čen Bo lično na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i na kontinuiranoj, iskrenoj i prijateljskoj pomoći Srbiji na međunarodnom planu, posebno u insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244, u njenom punom obliku.

Na sastanku su sumirani i utisci nedavne posete srpske delegacije, koju je predvodio Petković, NR Kini. Petković je naglasio da je Kina u mnogo čemu bila uzor i primer, ali i nezaobilazni partner našoj zemlji, pogotovo kada se radi o ubrzanom razvoju i modernizaciji Srbije.

U toku razgovora razmenjena su mišljenja o modalitetima daljeg jačanja ukupne saradnje Republike Srbije i NR Kine, pored bilateralnih kontakata i u okviru kineske inicijative "Pojas i put", koju Srbija podržava od samog početka, kako je rekao Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao i da Srbija podržava politiku jedne Kine kada je reč o Tajvanu kao i princip jedna zemlja dva sistema. Istakavši da je srpski narod ambasadorku Čen Bo svih ovih godina doživljavao kao iskrenog prijatelja, Petković je podsetio da su ona i njena zemlja bili uz Srbiju i kada smo se radovali našim zajedničkim uspesima, ali u teškim vremenima, kada smo zajedno delili brigu za zdravlje našeg naroda, kao i za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

Srpski narod će se toga uvek sećati sa ljubavlju i velikim poštovanjem, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Izrazivši još jednom zahvalnost za sve učinjeno, ali i ponos i zadovoljstvo odnosima naše dve zemlje koji su na najvišem istorijskom nivou, Petković je poželeo ambasadorki Čen Bo sve najlepše u privatnom životu i mnogo sreće na novoj dužnosti, dodaje se u saopštenju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading