sns
Foto: Alo/Sandra Božić / Alo! / Vladimir Marković

Uspevate li da se posvetite svojoj porodici i sebi s obzirom na posao kojim se bavite?

- To je pitanje koje mi majka redovno postavlja. Kada volite to što radite, i kada je cilj koji imate uzvišen, a cilj je da građanima Srbije stvorimo društvo koje je svima po meri, ne žalim što imam svega nekoliko prospavanih sati. Imam veliku sreću da moja porodica razume posao kojim se bavim i da od njih imam veliku podršku. Kada imate predsednika Vučića koji je svakodnevno na novom zadatku i kada svi mislimo da treba da se odmori, sama pomisao da smo možda umorni tera da pogledamo u njegovom pravcu i shvatimo da umor ne sme da postoji kada je reč o Srbiji.

Ko je bio vaša najveća podrška na putu ka poslovnom uspehu?

- Majka je bila moja najveća podrška. Dugujem joj celokupnu karijeru jer da nije bila tu dok su mi ćerke bile male, pa i kasnije dok su odrastale, da pričuva, pomogne, skuva, verujem da ne bih postigla ništa od svojih ciljeva. Iza svake uspešne žene ne stoji muškarac, već majka koja je spremna da uskoči kada je najpotrebnije. To je primer koji ću i ja slediti. Srećna sam što moje ćerke u svojoj porodici imaju takav primer. To će im nesumnjivo pomoći da sutra i same budu ostvarene majke.

Da li su vaše ćerke nasledile ljubav prema politici?

- Starija ćerka studira arhitekturu, i čini mi se da će joj politika biti interesantna u nekom trenutku. Mlađa, takođe, želi da upiše arhitekturu. Upućene su u moj posao i smatram da koga ne zanima politika, ne zanimaju ga ni život, ni važna dešavanja u zemlji u kojoj živi. Moje ćerke su znatiželjne i često me pitaju da im pojasnim teme i pojmove koji su od društvenog značaja. S druge strane, obe su umetničke duše i prilično su kreativne, pa bih volela da svoje talente ipak usmere na nešto drugačije od politike kako bi ostvarile svoje pune potencijale.

Da li ste se ikada pokajali što ste ušli u politiku?

- Nisam se pokajala što sam izabrala ovaj put. Politiku smatram časnim i plemenitim pozivom. Kao žena sam trpela, i dalje trpim različite pritiske i uvrede, što zna da zaboli. To politička borba zna da bude nepravedna i teška toliko, da se zapitate pobogu, zašto mi je sve ovo trebalo, ali se vrlo brzo vratim na pravi kurs kada pogledam rezultate SNS-a. Politika ne mora da bude prljava, a predsednik Vučić je to dokazao rezultatima, napornim radom i ciljevima koji su veći od svih nas.

Da li je poslednjih godina položaj žena u politici povoljniji nego ranije?

- Znatno je povoljniji i tome svedoči talas vrlo moćnih žena kako na našoj političkoj sceni tako i na svetskoj. Zahvalna sam predsedniku Vučiću što je dao inicijalnu kapislu da više žena treba da se bavi politikom. Osnivanjem Unije žena SNS smo počeli i stranački da se razvijamo u tom smeru, što se pokazalo kao pun pogodak. Trudimo se da žene ekonomski osnažujemo i zainteresujemo za politiku kroz različite programe. Pokazujemo da smo mudrije i staloženije od muškaraca, a ta prekretnica je bila interesovanje predsednika. Postale smo vidljivije, u čemu je znatno doprinela i premijerka Ana Brnabić.

Mnogi vas smatraju jednom od najlepših žena s političke scene. Da li vam je to pomoglo ili odmoglo u karijeri?

- Smatram da je svaka žena lepa na svoj način, i da na političkoj sceni ima znatno lepših i mlađih koleginica koje bi verodostojno nosile tu titulu. Žene moraju da vode računa o sebi. To sam naučila od majke, od svojih baka i to mi je prosto prirodno. Suština je da ukažemo našim mladim damama, ćerkama, koleginicama da moramo da budemo obrazovane, da se edukujemo, usavršavamo u poslovima kojima se bavimo. Sve ostalo je površno i nevažno, a žene u Srbiji su mudre žene koje su krojile budućnost i kada nisu bile ni približno vidljive kao danas.

Koliko je teško naći balans između uspešne poslovne žene i dobre majke i domaćice?

- Emancipacija je donela i negativne stvari. Nekada se zaista umorim od toga da moram da budem i dobra majka, i dobra domaćica, i da budem uspešna u svom poslu. Svi ti aspekti su vrlo zahtevni. Fali mi da kažem da sam se malo umorila. Tradicionalne vrednosti moramo da negujemo i čuvamo, ali moramo da prestanemo da delimo šta je muški, a šta ženski posao.

Vikendom sam u trenerci

Istakli ste da ne volite šoping i preterano šminkanje. Koja je vaša dnevna rutina kada je reč o sređivanju?

- Vikendom sam u trenerci, patikama i bez šminke i jedva dočekam te dane. Da me sretnete negde tada, verovatno me ne biste prepoznali i pomislili biste da sam beskućnik. Starija ćerka je poput mene potpuno nezainteresovana za šoping. S mlađom imamo problem jer uživa u tome. Ono što mi fali u garderoberu naručujem onlajn. Moj posao zahteva da imam urednu šminku, kosu i da budem pristojno obučena, i trudim se da to uvek bude tako. Gledam da mi šminkanje i sređivanje ne oduzima od tih malo sati sna koje imam. Ponekad me svi ovi sakoi i haljine guše, ali na to gledam kao na rutinu koja je u skladu s prirodom posla kojim se bavim. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading